„Политкаст“ еп. 2: За подкрепа има кандидати

10:00, 26 юли 21 / Политкаст 25 2826 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Вторият старт на парламента за тази година не бе с толкова голям заряд, колкото през април. Очевидно е, че не само избирателите и наблюдателите са уморени, но и политиците. А пък и политиците има много за какво да се притесняват. Да започнем от това, че се задават смутни от икономическа гледна точка времена. Дали те ще бъдат допълнително усложнени и от нова здравна криза предстои да видим. Същевременно скоро ще трябва да се решава и може би най-деликатният казус от всички – македонският въпрос, чийто заряд е взривоопасен. С други думи, през задаващата се есен май ще е доста по-лесно да си в опозиция, отколкото в управление.

Безспорно най-интересното за наблюдаване ще е сформирането на правителство и неговата програма. От едната страна искат мажоритарен вот и драстично намаляване на партийната субсидия - предложения, от които по-старите формации би трябвало доволно да си потриват ръцете. От другата страна искат съдебна реформа и дигитализация, а пък едни от най-опитните играчи просто са се насочили към пенсиите и към ревизиите.

И така през първата седмица на парламента се оформиха и основните партийни линии – ГЕРБ ще са в опозиция, това е ясно. БСП изглеждат резервирани и очакват сериозен дебат и диалог в замяна на подкрепа. Но има кой да ги замести – ДПС веднага се изяви като кандидат, който би подкрепил едно правителство на новите претенденти за властта...

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама