Небивали студове превзеха Южна Африка

17:15, 24 юли 21 / Свят 25 3817 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Рекордно ниски температури са измерени през изминалата нощ в централната част на ЮАР, където в момента е зима, съобщи местната радиостанция SABC, позовавайки се на данни от метеорологичната служба на страната.

Първа топлинна вълна е регистрирана в Антарктида

През нощта в 19 района са подобрили историческите рекорди за най-ниски температури, отбелязват синоптиците. В град Кимбърли и околните населени места температурата е паднала до - 9,9 ℃. Толкова големи студове там не е имало през целия период на метеорологично наблюдение. В Йоханесбург температурата е достигнала до - 7 ℃. Предишният температурен рекорд от -6,3 ℃ е отчетен в Йоханесбург на 19 юли 1995 г.

За първи път в различни части на ЮАР е паднал и сняг. SABC отбеляза, че по тези места децата и възрастните за първи път виждат снеговалеж. Заради заледяванията много от пътищата са затворени.

Сегашните студове в Южна Африка идват от Антарктида, която се намира само на около 4 000 км от най-южната точка на африканския континент. Очаква се ниските температури в ЮАР да се задържат още една седмица, пише ТАСС, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:00, 27 юли 21

Кимбърли е в Австралия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама