Мобилният телефон през вековете

11:00, 27 юли 21 / Любопитно 25 2667 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Изумително е, как е възможно в днешно време, човек да има мобилен телефон, вграден в часовник, който има още стотици функции, освен тази да отчита времето. През последните двадесет години, погледнато отстрани, мобилните телефони са претърпели почти вълшебна трансформация: от първоначалната им големина, напомняща тухла, която много скоро бива заменена с миниатюрни апаратчета и накрая се стигне до появата на добре познатите черни плочи или т.н. смартфони. Зад тази бърза промяна и удивителен напредък е усиленото развитие на технологията, обхващаща повече от един или по-точно десет продуктови цикъла. Пример за това са изобретателите, които стоят зад кръстоската между часовник и мобилен телефон, на които им е отнело много години, преди да стигнат до финалния продукт.

Първата инсталация на мобилен телефон, която обслужва 35-килограмови телефони, инсталирани в автомобилни коли, е представена на 17 юли 1946 г. Тази услуга е била достъпна в големите градове и по магистралите на Америка. Предлагана била най-вече на корпорации, а не на индивиди и оборудването ѝ запълвало почти целия багажник на колата. За да се обади, потребителят вдигал слушалката и се свързвал с оператор на разпределително табло. През 1948 г. броят на продадените уреди е бил 5000. Първият ръчен мобилен телефон е демонстриран през 1973 г., почти три десетилетия след въвеждането на първата услуга за мобилен телефон. Три десетилетия по-късно, половината население на САЩ вече притежавало мобилен телефон.

От инженерна гледна точка мобилният телефон е комбинация от многобройни части, всяка, от които, е разработена отделно. Сред тях са антени и електрически компоненти, които служат за приемането и предаването на сигнали. Други примери са специализирани компютърни процесори с усъвършенствани алгоритми, които превръщат информацията в сигнали, предавани от въпросните антени. Тези алгоритми са изградени от стотици съставни алгоритми. Развитието на всяка отделна част е продължило с години, като за някои са били необходими цели десетилетия. Най-важното за свързването на всички отделни технологични части, е миниатюризацията. Радиопредавателите, компютърните процесори и батериите, най-основните компоненти на мобилния телефон, са последни версии на поколения от разработени технологии, които с годините стават все по-леки и по-малки.
 
Колкото и важни да са отделните компоненти цялостно за телефона, технологията не би могла да работи без сигнал или мобилни станции. Първите мобилни телефони са използвали радио кули. Това означава, че клиентите на услугата споделяли една централна база, което не е било решение за система, предназначена за глобално разпространение. Инженери се захванали със случая по същото време, когато се появил на пазара първият мобилен телефон, и по такъв начин възникнала идеята за система за мобилна мрежа. Въпреки този напредък, технология все още не съществувала за прилагането на въпросната система, но това се случило четири десетилетия по-късно, през 1983 г. Мобилната система представлявала взаимносвързани мрежи в малки радиопредаватели, които предават обаждане от един приемо-предавател до друг.

Модерният мобилен телефон е резултат на повече от сто години развитие на технологията, финансирана от компании и правителства. До голяма степен тази "еволюция" е подпомогната и от военните. Тласък към развитието на безжични технологии е дала необходимостта от комуникация при войските по време на движение на бойното поле. Тази технология станала достъпна под формата на продукта SRC-536 Handie-Talkie, разработен от Моторола и използван от американската армия през войната. Въпросният уред представлявал двупосочно радио, с размер, който позволявал да се държи в една ръка, подобно на телефонна слушалка. През следващите години Моторола става лидер в развитието на мобилни технологии.

Историята показва, че желанието за развитие на мобилни технологии е голямо. Винаги е трудно да се предположи, какво ще се измисли в бъдеще, но едно е сигурно - не сме видели крайния продукт на технологическата еволюция на безжични продукти за комуникация.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама