„Има такъв народ“ на поправителен: Одобряват ли политиците новия премиер?

19:15, 30 юли 21 / Политика 25 3085 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като „Има такъв народ“ изтеглиха късата клечка с първата си номинация за премиер, в лицето на Николай Василев и си навлякоха неодобрението на останалите партии, днес те предложиха нов кандидат - депутата Пламен Николов. 

Пламен Николов е новото предложение за премиер на „Има такъв народ“

Той бе водач на листата на партията на Слави Трифонов в Шумен. В „Има такъв народ“ Николов е част от екипа в сектор „Образование“. Озовава се в партията след събеседванията, които лидерът и сценаристите му провеждаха в подготовката на политическия си проект. Макар да е необременено политически лице, с добро образование, все още не се знае дали ще получи необходимата подкрепа за съставяне на правителство в парламента. Особено след като в последните дни тонът на партиите, с които „Има такъв народ“ преговарят за подкрепа на кабинет, се изостри. 

А в първите минути след официалното връчване на мандата на Пламен Николов от държавния глава Румен Радев, повечето лидери запазиха мълчание. Изказалите се пък бяха доста лаконични в коментарите си, като заявиха, че очакват да разберат пълния състав на кабинета и тяхната програма. Очаква се новите министри да бъдат представен идната седмица в парламента.

Пламен Николов с пет приоритета в бъдещия кабинет

„Демократична България“ определи Николов като „симпатичен човек“

Пръв се изказа съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. „Очевидно непознат за нас колега. Симпатичен човек изглежда, но на този етап не виждам какво бихме могли да коментираме. Ще изчакаме как ще бъде презентиран съставът на Министерски съвет, програмата как ще бъде презентирана. Няма да избързваме с коментар. Може би е малко тъжна за страната цялата тази работа...“, каза той на излизане от парламента.

„Изправи се. БГ! Ние идваме“ имат съвпадения на приоритетите

Лидерът на „Изправи се. БГ! Ние идваме“ Мая Манолова изрази пред медиите задоволство, че четири от петте приоритета, които представи Пламен Николов, съвпадат с тези нейната партия. 

Тя оцени положително и коментара на зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, че подкрепата от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“ е важна, защото очакването на българските граждани е да има правителство на промяната. 

Партията на Манолова също ще изчака срещите на кандидата за премиер с парламентарните групи, на които ще пита за сроковете за съдебна реформа и как ще се преизчислят пенсиите. „Ще вземем нашето крайно решение за кабинета, след като чуем имената на министрите. Очаквам кандидатът за премиер да проведе конструктивен диалог, цивилизован разговор, в който да има взаимно уважение. След като имаме общи цели, ще намерим и общи решения“, каза Манолова.

Сред приоритетите, които новият проектопремиер на „Има такъв народ“ очерта бяха: Планът за възстановяване и развитие, по който България очаква да получи от ЕС над 12 млрд. лева; преизчисляване на пенсиите; правосъдна реформа; подготовка за възможна нова вълна на пандемията от коронавирус и мажоритарен вот.

Според ГЕРБ е несериозно кандидатът за премиер да се обави в последния момент

Посочването на кандидат за министър-председател на България в последния момент е несериозен политически акт, посочиха в лаконична писмена позиция пред БНР от партия ГЕРБ.

Подобни действия са белег за категоричната неспособност на „Има такъв народ“ да носи отговорност, отбелязват още от партията.

Изпълнителното бюро на БСП обсъжда кандидатурата на Николов

Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група на коалиция БСП за България са се събрали в централата на партията на столичната улица Позитано за обсъждане кандидатурата за министър-председател. Към момента все още няма официална позиция на партията, а лидерът Корнелия Нинова не се е изказвала. 

ДПС също все още не са коментирали новата кандидатура за премиер. 

*** 

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама