Над 600 арестувани в Берлин след протест срещу COVID мерките

10:20, 02 авг 21 25 3407 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Хиляди хора излязоха вчера в Берлин, за да протестират срещу наложените от германското правителство противовирусни мерки. Стигна се до сблъсъци с полицията и задържането на над 600 демонстранти, предаде Асошиейтед прес.

Местните власти забраниха няколко протеста през уикенда, но демонстрантите в Берлин не се подчиниха на разпорежданията. Столичната полиция разположи над 2000 полицаи, за да разпръснат демонстрациите. Докато тълпите преминаваха от берлинския квартал Шарлотенбург през парка „Тиргартен“ към Бранденбургската врата, полицията предупреди с високоговорител, че ще използва водни оръдия, ако протестиращите не се разпръснат.

Те опитаха да пробият полицейския кордон. Това доведе до използването на сълзотворен газ, на палки и физическо насилие“, съобщи в Twitter полицията в Берлин, цитирана от Франс прес. Говорител на полицията посочи, че 5 000 души са взели участие в протеста.

Демонстрацията бе организирана от движението „Кверденкер“ („Нестандартно мислещи“), което се наложи като основен критичен глас срещу санитарните рестрикции в Германия. Движението е съставено от привърженици на конспиративни теории, антиваксъри, крайнолеви и крайнодесни. Някои демонстранти издигнаха плакати с надписи „Свобода“ и „Не на диктатурата на Короната“. Малцина носеха маски, пише БТА.

Германия облекчи през май много от въведените заради коронавируса ограничения, в това число отвори ресторантите и баровете. Все още обаче много дейности като храненето в ресторанти на закрито или отсядането в хотел изискват удостоверение за ваксинация или отрицателен резултат от тест за коронавирус.

Въпреки че броят на новите случаи на коронавирус в Германия остава нисък в сравнение със съседните страни, „Делта“ вариантът доведе до скок на инфекциите през последните няколко седмици. Вчера бе съобщено за 2097 нови случая, което е с над 500 повече от предходната неделя.

Протести в Европа заради затягането на мерките

Демонстрации срещу задължителната ваксинация и новите COVID-19 ограничения се провеждат в редица страни в Европа от няколко седмици. Вчера хиляди излязоха на протест  и в големите градове на Франция и Швейцария.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама