Пожари бушуват в Централен Балкан

16:00, 02 авг 21 25 3237 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Голям горски пожар пламна по обед в гористата местност над карловското село Розино. Засегната е борова гора, а пламъците заплашват да обхванат по-широки горски масиви от Стара планина. Причината за неговото възникване все още не е известна. 

В момента три пожарни от карловската служба усилено работят за локализирането на огъня, подпомогнати от местни доброволци, съобщи за БНР кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов. По думите му, засега пожарът е отдалечен и няма опасност за самото Розино и околните селища.

Гората над Твърдица гори

За бедствието е уведомен Националният щаб за борба с пожарите, където се правят сателитни снимки на обхванатите ог огъня места.

Няколко огнища са пламнали от Розино до Клисура само в рамките на час този следобед. Високите температури са причина огън да обхване и част от землището на Клисура и Христо Даново. В Клисура гори горски масив, а в Христо Даново розов масив. Към местата са насочени пожарни коли от Пловдив, Карлово, Хисаря и от София. Обстановката е динамична, но усилено се работи по ограничаването на огнищата, увери Емил Кабаиванов.

Два пожара горят в Благоевградско

Хеликоптер AS 532 AL Cougar от състава на Военновъздушните сили, с екипаж от 24-та авиационна база Крумово, също се включва в гасенето на пожара. От въздуха ще се извършват дейности по пожарогасене на огъня, който гори в труднодостъпна гориста местност в Стара планина в района на село Розино, съобщиха от Министерството на отбраната. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама