Никой не бърза да подкрепи проектокабинета на „Има такъв народ“

17:20, 03 авг 21 / Политика 25 4017 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След като в края на миналата седмица най-накрая „Има такъв народ“ обяви своя кандидат-премиер, днес партията на Слави Трифонов разкри и останалите имена в своя проектокабинет.

Първи новите имена на министри научаха потенциалните партньори на формацията  – БСП, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме“. До последно в неведение ще бъдат ГЕРБ и ДПС, които не са канени на среща - те ще научат имената заедно с всички останали, вероятно по-късно днес.

Представянето на бъдещите министри и разграничаването от ДПС бе едно от условията, които Христо Иванов постави на хората на Слави Трифонов. Освен това и трите формации настояват за подписване на документ с приоритетите на бъдещото управление

Преди днешните срещи Пламен Николов коментира лаконично „Ще произведем новина“ и обяви, че има шансове за съставяне на правителсто. По думите му той е подбирал министрите до полунощ, но цялата парламентарна група е взела участие в съставянето на кабинета. 

Бързи срещи, кратки коментари - никой не бърза с подкрепата

Срещите на „Има такъв народ“ с трите потенциални партньора бяха кратки, а коментарите след това още по-лаконични. Общото и след трите е бе, че формациите първо ще обсъдят имената и едва след това ще обявят своята позиция.

Без Христо Иванов на разговорите с „Демократична България“

Голямата изненада днес бе отсъствието на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов от разговорите. Вместо него с хората на Слави Трифонов преговаряха съпредседателят на „Зелените“ Владислав Панев и Цецка Бачкова.

Липсата на Иванов бе обяснено с „друг ангажимент“ макар и да не бе уточнено какъв. „Не бих казал, че е знаково отсъствието на двамата лидери Христо Иванов и Атанас Атанасов“, коментира Панев и посочи, че това не е бойкот заради влошените отношения с „Има такъв народ“.

„Не мисля, че сме отравяли някакви томахавки, за да ги заравяме. Ние сме с цялото намерение да се отнесем сериозно към този въпрос, и ако имаме достатъчно аргументи, ще подкрепим правителството. Не мисля, че шансовете за това са повече от 50%”, обясни Панев, цитиран от Нова телевизия.

Той не пожела да коментира имената на отделните кандидат-министри, но потвърди че сред тях е Петър Илиев, чието име бе спрягано за премиерския пост. По думите му обаче не е изключено кабинетът да претърпи промени.

По-късно самият Христо Иванов обясни отсъствието си така: Първо – не участваме в инсценировки. Второ – преценихме с оглед на информационния характер на тази среща, че няма нужда да участваме“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама