Плаващите мнозинства са покана да се възстанови моделът на ГЕРБ

08:33, 04 авг 21 / Политика 25 3389 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Може би първо ще се смеем, после ще плачем. Това каза пред БНР политологът, университетски преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии доц. Даниел Смилов. Според него има някакъв шанс за съставяне на правителство, но то едва ли ще бъде стабилно и ще може да бъде правителство на промяната.

Според Смилов ИТН цели да управлява с плаващи мнозинства. „Тоест, те искат да получат един мандат, който е уж мандат за промяната, а след това да имат пълната свобода да формират такива плаващи мнозинства. Целият въпрос е защо пък ДБ и ИБГНИ трябва да ги подкрепят в едно такова начинание“.

„Има такъв народ“ обяви имената на новите министри

В българската ситуация идеята да се управлява с плаващи мнозинства е покана за възстановяване на модела за управление на ГЕРБ, смята Смилов. „Целият въпрос е защо партия, която идва уж да променя модела, на практика възпроизвежда негови основни характеристики“.

Относно персоналния състав на втория проектокабинет на ИТН Даниел Смилов изтъкна, че е трудно това правителство да бъде окачествено като технократично, експертно правителство.

Даниел Смилов вижда три варианта и е на мнение, че не бива да изключваме нови избори. Първият вариант е проформа опит за съставяне на правителство с идеята, че това е по-скоро провокация, която другите да отхвърлят и да се стигне до избори – това според преподавателя е реалистичен сценарий.

Втория вариант политологът очерта като подкрепа за ИТН с гласовете на БСП и помощ от ДПС за сваляне на кворума например. Като го нарече „доста ясен и чист вариант“, той уточни, че в този случай „няма да имаме правителство на промяната, а нещо друго“.

Депутатите си запазиха високите заплати

Ако ДБ и ИБГНИ решат да дадат някакъв шанс, можем да се окажем в най-неясната ситуация, отбеляза Смилов по третия вариант. В този случай по думите му статуквото може да се окаже щастливо да управлява с плаващи мнозинства постфактум.

Шансовете за успех на третия мандат са много малки, допълни още Смилов. „Шансът да има някакво правителство все още зависи от първия мандат и какво ще се случи“.

Странно е защо от ИТН решиха да се конфронтират с ключови министри на служебното правителство, които са много популярни“, коментира доц. Смилов. „Другото, което прави неприятно впечатление, е начинът, по който тези атаки бяха организирани – уж с изваждане на някакви факти от жълтата преса“. „В действията на ИТН има една водеща нишка – да покажат, че те карат влака“, обобщи политологът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама