„Маркет линкс“: Още по-малко българи ще излязат да гласуват, ако има трети вот

09:44, 05 авг 21 / Политика 25 3402 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Наблюдава се демобилизация сред гласуващите, като все по-малко хора заявяват готовност да отидат да упражнят правото си на глас при евентуални следващи предсрочни парламентарни избори. Това сочи проучване на „Маркет линкс“*.

Има 10% отлив на твърдо заявяващите преди, че ще гласуват, обясни пред bTV социологът Добромир Живков.

Избирателната активност - най-ниската за последното десетилетие

Над половината българи подкрепят служебния кабинет - на каквото подкрепа не може да се радва нито една политическа партия в парламента, обясни Живков. Подкрепящите ГЕРБ дават по-малко доверие на служебното правителство, но всички останали смятат, че то си върши добре работата и прави това, за което е избрано.

Защо Радев иска редовно, а не служебно правителство?

„Има такъв народ“ увеличава преднината си спрямо ГЕРБ

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ увеличава електоралната си преднина пред коалицията ГЕРБ-СДС, показва изследването, което е направено след обявяването на първия вариант на правителство на ИТН, но преди огласяването на втория му състав. 

При евентуални скорошни нови избори „Има такъв народ“ ще получи 19,3% от вота на всички избиратели и 20,7% от гласовете на твърдо решилите да гласуват. При ГЕРБ-СДС съотношението е 15,1 и 18,1 на сто. Следва БСП с 12,4 и 16,4 на сто, а четвърта е коалицията „Демократична България“ – 11,7 и 15, 7 на сто. ДПС е пета политическа сила с 7,5 и 8,8%, а шеста е ИБГНИ с 4,4 и 4,9 на сто.

Според Добромир Живков от „Маркет Линкс“ обаче всъщност засега е трудно да се каже кой ще бъде победител на евентуални следващи избори, тъй като разликата е в сферата на статистическата грешка.

„Към настоящия момент не можем да кажем със сигурност дали дистанцията се е увеличила, тъй като в процентни пунктове тя е 2 на сто, което е в обхвата на статистическите отклонения на всяко изследване. Можем да допуснем хипотезата, че дистанцията между ИТН и ГЕРБ-СДС се е увеличила, но това предстои да видим през следващите месеци дали ще се задържи като резултат“, коментира изпълнителният директор на „Маркет Линкс“.

Подкрепата за политическите лидери пък изненадва с удвоеното доверие в Христо Иванов, който има 24%, а пръв очаквано е Слави Трифонов. При Мая Манолова има лек отлив на доверие, докато при Борисов и Нинова се вижда, че основно подкрепата идва от твърдия електорат.

Според Живков при евентуални следващи избори резултатът на всички участващи партии и коалиции би бил по-слаб в сравнение с представянето им на 11 юли, заради натрупаните  умора и нежелание сред избирателите пак да бъдат карани да се явяват пред урните. 

*Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено е сред 1059 лица над 18 г. в страната в периода 21–28 юли 2021-ва г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама