Доц. Киселова: Въпросът за плагиатството беше оставен „на трупчета“ от СУ през 2015 г.

10:50, 06 авг 21 / Политика 25 4148 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Има най-различни начини, по които да се установи плагиатството. Аз няма да кажа колко процента, колко страници. Трябва да се сравняват книга с книга. Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по казуса плагиатствал ли е от неин научен труд  кандидатът за министър в правителството на „Има такъв народ“ Петър Илиев, чието име беше спрягано и за премиерския пост.

Трудът на доц. Киселова е от края на 2007 г., а книгата на Илиев е издадена през 2015 г. По случая вече са подадени три сигнала до ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Софийският университет започва порверка срещу Петър Илиев за плагиатство

Във вторник бях поименно спомената и почти заплашена със съд – или да изляза, или да замълча завинаги“, коментира Киселова, като отбеляза, че е била засегната академичната етика. Според нея най-лесният начин за защита е проверка от Етичната комисия. Тя обаче отбеляза, че 

процедурата надхвърля срока, в който трябва да се състави правителство и то да бъде гласувано. Доц. Наталия Киселова смята, че при това положение в преценката няма да има политически елемент.

Кой кой е в ремонтирания проектокабинет на „Има такъв народ“?

По думите ѝ въпросът много бързо набира като лавина негативна популярност. Тя разказа, че е поставила въпроса за плагиатството от нея още преди няколко години. Въпросът беше замразен, „вдигнат на трупчета“, още през 2015-а и отново сега се повдига, и тъй като е обществен, ще трябва да бъде размразен, изтъкна доц. Киселова.

Тя отбеляза, че е обсъждала безрезултатно казуса с Петър Илиев. Учудена е, че народни представители с имунитет излизат „доста остро срещу един научен работник“, както и от изказването, че се предлагат „експерти, с високи морални качества“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама