След скандала с беларуската лекоатлетка: МОК изгони от Токио двама треньори

11:25, 06 авг 21 / Спорт 25 3089 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Двама треньори по лека атлетика от Беларус бяха изгонени от олимпийското село заради опита да принудят спринтьорката Кристина Тимановска да се качи на самолет за родината си миналата седмица. МОК потвърди, че акредитациите на Артур Шимак и Юри Масевич са отнети и те са напуснали олимпийското село. 

Спринтьорка от Беларус отказа да напусне Токио и поиска убежище

Случаят с Тимановска придоби световна известност. На 1 август лекоатлетката поиска закрила от полицията на летище „Ханеда“ и се обърна чрез видеообръщение към МОК със същата молба, защото се страхува да се върне в Беларус, където ще бъде вкарана в затвора. Атлетката е един от 2000 беларуски спортисти, подписали миналото лято след президентските избори отворено писмо, призоваващо за нови избори и освобождаване на политически затворници.

Оказа се, че заради положителни допинг проби на други лекоатлетки от Беларус Тимановска е била вписана против волята ѝ в стартовите листи за щафетата 4х400 м, докато тя е специалистка в късите спринтове на 100 и 200. Тимановска отказала щафетата, нещо повече - публикува в социалните мрежи видео, в което казва: „Принуждават ни да бягаме на дистанция, на която никога в живота си не сме бягали. Това противоречи на всички правила“.

В отговор шефовета на делегацията я натоварили на кола към „Ханеда“. След като Тимановска поиска закрила, тя бе отведена от представители на МВнР на Япония в полското посолство, което ѝ издаде т.нар. хуманитарна виза, за да може тя да влезе в Полша.

По-късно бе предприета акция по транспортирането на атлетката. Бе обявено, че тя ще лети за Варшава, но в последния момент я качиха на самолет за Виена, откъдето продължи към Полша. Това бе направено от съображения за сигурност - имайки предвид случая с приземения насила самолет, на който бе арестуван журналистът-опозиционер на режима на Лукашенко Роман Протасевич. Съпругът на Тимановска същевременно също се измъкна от Беларус в посока Киев и също получи от Полша хуманитарна виза.

МОК започна свое разследване на случая, в резултат на което треньорите Шимак и Масевич бяха изгонени от олимпийските игри, като преки виновници за натиска върху спортистката, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама