Гърция гори: Масова евакуация, затворени пътища и режим на тока

16:15, 06 авг 21 / Свят 25 4811 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Гърция въвежда ограничения в движението по пътищата и режим на тока заради бушуващите пожари  в страната, съобщи външното ни министерство. Забранен е и достъпът до гори и гористи местности, национални паркове и защитени зони.

Към този момент в задграничното ни представителство не са постъпили сигнали от и за бедстващи или пострадали български граждани.

198 пожара в страната, частично бедствено положение във Велинград

Режим на тока

Операторът на гръцката електроразпределителна мрежа обяви днес, че поради високото потребление на ток в област Атика, се налага временен режим на тока, който ще бъде прилаган поетапно във всички райони на столицата и областта. Обръща се специално внимание на гражданите, че по време на пиковите часове между 13:00 ч. и 15:00 ч., както и между 18:00 ч. и 22:00 ч., следва да се избягва употребата на електрически уреди като печки, перални, бойлери и др., а климатичните инсталации трябва да бъдат настроени на 26 градуса по Целзий.

Затворени пътища

Вследствие на високите температури и ниска влажност, пожарът в района на Варибоби се е разпространил към Афиднес, Атика, в близост до магистралата Атина-Ламия. Огънят е на два фронта, като източният прекоси магистралата в посока Капандрити и езерото Маратон. Разрастването на пожара наложи евакуация на жителите на Вотонас, Капандрити, Полидендри, Понтия и Пефкофито. Западният фронт се насочи към Ипократио.

Междувременно обстановката на остров Евбея продължава да бъде извън контрол. Евакуирани са селищата Кокиномилия, Крионеритис, Милиес и Василика. Продължава операцията по гасене на пожарите и в районите на Олимпия и Кариуполи, Пелопонес.

Северна Македония обяви кризисно положение заради пожарите

До отстраняване на предизвиканите от пожара неблагоприятни условия, с оглед съображения за сигурност, временно важи пълна забрана за движение в двете посоки на магистралата Атина-Ламия, както следва:

- За всички превозни средства, в отсечката Α/Κ Калифтаки (20,060) до 55,689 (пътен възел Инофита)

- За камиони в отсечката от Α/Κ Калифтаки (20,060) до 58,520 (границата с окръг Беотия)

В сила е и забрана за движение на всички камиони и други тежкотоварни превозни средства, с посока на преминаване през област Атика, с полезен товар над 1,5 тона, в посока на движение от Солун към Атина, по пътна ос Π.Α.Θ.Ε/ (Патра-Атина-Солун-Евзони) от 242,079 (границата на окръг Магнисия) до 121,250 (границата с окръг Беотия). А тези с направление Пелопонес, са отбивани през Термопили-Ливадия. Движението към столицата се осъществява по обходни маршрути. Магистралата Атики Одос остава отворена без пътни такси, за да бъдат избегнати струпвания.

Поради динамично променящите се обстоятелства, от МВнР съветват българските граждани да следят за актуалните ограничения на трафика на сайта на гръцката полиция. 

Актуална информация за разпространението на пожарите може да бъде намерена на специализирания сайт за сателитно следене на пожари на НАСА. 

Още забрани

Властите предупреждават, че през следващите дни има особено висока опасност от пожари. До 9 август се забранява достъпът до гори и гористи местности, национални паркове и защитени зони. За същият период се забраняват всякакви дейности, които могат да предизвикат пожар (употреба на оксижен и горене на запалими вещества). За неспазване на забраните са предвидени наказания и глоби в особено големи размери. Придвижването навън по несъществени причини следва да бъде избягвано.

В случай не необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефонни номера: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама