Нуждата от сън зависи от възрастта

19:10, 08 авг 21 / Любопитно 25 3548 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Заспивал ли си на бюрото, дори след като смяташ, че си спал достатъчно през нощта? Ако отговорът е „да“ вероятно се питаш колко трябва да спиш, за да се чувстваш добре.

Отговорът обаче не е толкова ясен, казва д-р Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в отделението по пулмология, спешна помощ и медицина на съня в Университета по медицина в Южна Калифорния. Според него нуждите от сън са много индивидуални, но общата препоръка и е да спите седем до девет часа на нощ. Това обаче се променя с напредването на възрастта.

Нуждите от сън варират през целия живот

„Нуждите от сън варират през целия живот“, казва Кристина Чик, докторант по психиатрия и поведенчески науки в Станфордския университет. Възрастните трябва да спят поне седем часа на нощ, но всеки един от трима не го прави, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Лошият сън е свързан с дългосрочни последици за здравето, като повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и деменция. В краткосрочен план дори един ден загуба на сън може да навреди на вашето благосъстояние, според скорошно проучване. Хората, които спят малко, също могат да бъдат предразположени към разстройства като тревожност, депресия и биполярно разстройство, каза Дасгупта. „Има хронични последици и остри последици, така че сънят е нещо повече от поговорката: „Бог помага на ранобудните“, казва той.

Защо ранното събуждане е полезно?

Бебетата спят по цял ден, а децата между 11 и 14 часа

Бебетата спят по цял ден. През първата година от живота бебетата могат да спят от 17 до 20 часа на ден. Бебетата на възраст от 4 до 12 месеца се нуждаят от сън от 12 до 16 часа, включително следобедния сън, според Чик.

Малките деца, които са на възраст между 1 и 3 години, трябва да спят между 11 и 14 часа, според д-р Бхану Кола, доцент по психиатрия и психология в клиниката Майо със специален интерес към съня. Децата на възраст от 3 до 5 години трябва да спят 10 до 13 часа, добави той, а децата от 6 до 12 трябва да спят 9 до 12 часа. За деца до 5 години тези препоръки за сън включват следобедния, каза Чик.

Тийнейджърите трябва да спят осем до 10 часа, каза Кола. Тази препоръка предизвика дебат през последните години относно началните часове на училище. „Когато децата наближават юношеството, те естествено предпочитат да заспиват по-късно и да се будят по-късно“, казва Чик. „Ето защо началните часове на училище са толкова важен фокус на дебат: Ако не могат да заспят по-късно, но началният час на училището остава същият, те ще спят по-малко“.

Не само количеството сън е важно, но и неговото качество

По-дълбокото спане и достигането на фазата на бързо движение на очите (REM) помага за познанието, паметта и производителността през целия ден. REM фазата е етапът на сън, в който спомените се консолидират и съхраняват. Освен това ни позволява да сънуваме живо. Понякога хората могат да получат нужното количество сън, но все пак се чувстват уморени, което може да означава, че не достигат тези фази на съня. 

Здравословни сутрешни навици веднага след събуждане

Ето няколко съвета от специалистите как да подобрите съня си:

1. Следвайте рутина преди лягане. Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден. Можете дори да водите дневник, в който да записвате тези часове на сън и колко често се събуждате през нощта, за да можете да добиете представа какво работи за вас. Трябва също така да се уверите, че спалнята ви е тъмна, хладна и удобна, когато заспите.

2. Изключете електронните устройства. Направете това възможно най-скоро преди лягане, тъй като излагането на светлина може да повлияе на цикъла сън-будност на тялото ви.

3. Опитайте техники за медитация. Дихателните упражнения, медитацията и йогата също могат да насърчат съня. Неотдавнашното им проучване показа, че тренировките за съзнание помагат на децата да спят повече от допълнителен час на нощ.

4. Създайте си добри навици за хранене и упражнения. И накрая, здравословното хранене и поддържането на ежедневен режим на физически упражнения може да ви помогне да спите по-добре през нощта, пише CNN, цитиран от БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама