Марио Мишев в „Политкаст“: Родолюбието не е нещо архаично

11:15, 09 авг 21 / Политкаст 25 3547 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Ако днес материалното благополучие е нашата крайна цел, то виждаме, че в миналото успешните български индустриалци, бизнесмени и търговци, веднага след бизнеса си или редом с него, са гледали да бъдат полезни на своите сънародници. Да бъдеш родолюбец изпълва живота ти със смисъл, заяви в четвъртия епизод на Политкаст Марио Мишев от Сдружение Българска история“.

Били сме в около 400 училища в цялата страна и сме преподали около 600 урока по история. Идеята е да покажем, че историята може да бъде вдъхновяваща, на уроците говорим за различни примери и личности, които са дали своята лепта за Родината. Уроците, които правим представляват възпитаване в родолюбие и патриотизъм, отбягваме да говорим на учениците за цифри, дати и натоварващи факти, а им даваме насока и ако те имат интерес могат да разберат повече. Поуката от нашите беседи е, че всеки може да бъде полезен по някакъв начин за България, стига това да му е цел“.

На местата, които са закърмени с историческото знание, например Габрово и Велико Търново, много силно се усеща желанието у учениците да познават историята. Там расте едно поколение, което не се различава от предните по отношение на историческия интерес. Абсолютно очаквано, в икономически по-изостаналите места интересът е по-малък и отразява материалното благополучие. За да се задълбочи човек в историята, преди това трябва да си е наредил къщичкатав настоящето, в противен случай битовизмите налягат и не остава време за история, допълни той.

Марио Мишев вярва, че познаването на историята ни може да бъде част от процеса по преодоляване на ниското обществено самочувствие и унилостта. Според него изучаването на историческата наука винаги е било задължителна част от израстването на всеки един образован човек, защото историята може да бъде компас, било то морален или друг“.

Целия разговор с важни аспекти от политическата ни история, приликите и разликите в управлението днес и в миналото, както и редица други теми, чуйте във връзката долу!

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама