И настана тишина в парламента…

13:00, 11 авг 21 / Политика 25 4345 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След вчерашния бурен ден, днес всички погледи бяха вперени в Народното събрание. Народът очакваше ожесточен дебат и някакво обяснение от „партиите на промяната“ за това, че за пореден път не се разбраха и отново може да ни изпратят на избори. Единственото, което се чу обаче бе оглушителната тишина на гузната им съвест. Сякаш виковете по площадите миналото лято по това време заглъхнаха и те забравиха защо всъщност влязоха в парламента. 

Председателят на Народното събрание Ива Митева започна пленарния ден с изчитане на дневния ред, в който липсваше гласуването на проектокабинета на „Има такъв народ“. Въпреки твърденията на президентството и редица юристи, че след връчен мандат и издаден указ от държавния глава, е противоконституционно да не се гласува в пленарна зала. 

Пръв депутатът от ГЕРБ Александър Ненков се опита да наруши тишината в залата. Той захвана темата за създалата се ситуация между президентството и парламента, след като лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че партията му ще оттегли предложението си. Митева обаче веднага му взе думата. Лаконично изтъкна, че предния ден кандидатът за премиер Пламен Николов е обявил, че оттегля съгласието си да оглави правителство и за това няма как да има гласуване против волята му. 

ГЕРБ веднага ще върнат мандата

Политическата криза е напът да прерасне в конституционна“, предупреди Ненков. Председателят на Народното събрание обаче отново го контрира, обяснявайки, че сега е време да се гласува дневният ред, а не да се обсъжда оттеглената кандидатура. 

„Не разбираме тишината в тази зала“

Не разбираме тишината в тази зала на фона на това, което се случва в държавата. Ако си заравяме главите в пясъка и мислим, че извън нас животът не тече по различен начин, правим голяма грешка“, намеси се лидерът на БСП Корнелия Нинова, като нейната дума не бе отнета. 

„Всички заедно сме изправени пред сериозни предизвикателства в следващите месеци. Тръгва нова ковид вълна, вече имаме над 800 случая на ден. Здравната система прегрява още отсега“, отбеляза Нинова. „Седим, мълчим и правим сметки кой колко гласа и за кого ще даде“, изтъкна тя в патосното си слово, като очерта редица здравни проблеми пред които е изправена държавата ни в последните дни. 

Лидерът на БСП подчерта още, че мнозинството българи харесват служебното правителство, но ако парламентът бъде разпуснат, кабинетът ще е с вързани ръце.

Големите кавички

„Време е да се вземем в ръце!“

„Време е да се вземем в ръце! Това е Народното събрание. Не е детска градина, махленска сбирка! Не е шоу програма! Хората очакват решение на проблемите си, стабилно правителство, а не партийни сглобки и не хора без опит и без подготовка, начело на държавата“, включи се председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова.

Не може една партия да превръща българските граждани в заложници, за да удовлетвори партийния си интерес“, добави тя, като напомни, че 45-ото Народно събрание по желание на „Има такъв народ“ е завършило за девет дни, „за да идат на избори и да получат повече мандати“. 

„Поздравихме ги за победата, макар че беше ясно, че нямат мнозинство. Сега сме в същата ситуация - 46-ят парламент се тласка отново към разпускане след едва 20 дни живот. Отново от същата политическа сила“, заяви Манолова и подчерта, че от нейната формация ще положат всички усилия, за да се сформира правителство с третия мандат. 

Г-жо Манолова, в биографията ви ще видите ДПС

ДПС в ролята на усмирител

ДПС, които бяха в основата на неразбирателството между „партиите на протеста“, сега заеха позицията на усмирител. Председателят на Движението Мустафа Карадайъ със смирен тон призова политическите партии да си вземат поука. „Забравете за политическия реванш, бъдете на висотата на своите отговорности и работете за България“, каза той. 

Малко по-късно след втория председателски съвет депутатите решиха все пак Народното събрание да приключи окончателно процедурата с първия мандат, като гласува, че отхвърля кандидатурата на Пламен Николов за премиер.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама