15 трика за спасение от горещите летни нощи

14:20, 15 авг 21 25 3724 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В горещите летни нощи всички споделяме една и съща съдба. Преобръщаме се в леглото и се борим с чаршафи, които залепват по телата ни. Усещането не е приятно. Няма нищо по-лошо от почивка или сън, ако стаята е много топла. Знаем, че екстремните температури са почти неизбежни за повечето от нас през летните месеци. Но не знаем как да охладим стаята без климатик.

Изданието „Локално” предлага няколко бързи трика, които могат да помогнат на съня ви и да се охладите през горещите летни нощи.

Изберете памук

Пазете сатена, коприната и полиестера за по-студени нощи. Светлите памучни чаршафи са чудесни за приток на въздух в стаята.

Използвайте фризера

Дръжте чаршафите в хладилника или фризера за няколко минути преди лягане. Препоръчително е да ги поставите в найлонови торби.

Използвайте бутилка студена вода

Можете да я използвате през всеки сезон. През зимата я напълнете с топла вода, а през лятото я охладете във фризера и я използвайте за охлаждане.

Бъдете креативни

Използвайте сешоар, поставен на студена опция, за да охладите пространството.

Спете като египтянин

Така нареченият „египетски метод“ включва накисване на чаршаф или кърпа в студена вода. Препоръчително е да поставите студен чаршаф върху суха кърпа, за да избегнете мокрене на матрака.

Отпуснете се

Изберете лека, мека памучна тениска и шорти или бельо.

Направи си сам

Направете свой собствен климатик, като поставите плитка тава или съд пълен с лед пред вентилатора. Въздухът ще събира студена вода от повърхността на леда, докато се топи, създавайки ледена мъгла.

Създайте попътен вятър

Поставете вентилатора през прозореца, така че въздухът отвън и вентилаторът да създават студен въздух.

Охладете се

За бързо охлаждане налагайте лед или студени компреси на китките, шията, коленете, слабините, глезените и зад коленете.

Пийте достатъчно вода

Хидратирайте се, като изпиете чаша вода преди лягане. Въртенето и изпотяването през нощта може да причини дехидратация, така че си набавете вода до леглото.

Хладен душ

Хладният душ придобива съвсем ново значение през лятото. Душът под студена вода понижава телесната температура и измива потта, така че ще се чувствате прохладни и чисти.

Стойте близо до пода

Топлият въздух се издига на височина, затова поставете леглото възможно най-близо до пода. Можете да преместите матрака от леглото на пода. Ако живеете в многоетажна къща, спете на приземния етаж или в сутерена.

Изключете осветлението

Крушките загряват пространството. За щастие лятото има дълги дни. Възползвайте се максимално от естествената светлина и поддържайте стаята хладна на тъмно, без да включвате светлината.

Мокри чаршафи

Охладете цялата стая, като просто окачите влажен чаршаф пред отворен прозорец. Стайната температура ще се охлади бързо.

Охладете краката си

Пръстите на краката са много чувствителни към температурата. Охладете цялото тяло, като накиснете краката в студена вода, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама