Борисов, Ананиев и Ангелов на прокурор за детската болница

17:50, 12 авг 21 / Политика 25 4033 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министерството на здравеопазването е дало на прокуратурата проекта за строителството на детската болница на кабинета „Борисов“. Причината -съмнения за поредица от закононарушения, които са ощетили държавата. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на изслушване в парламента по темата за детската болница. 

Най-фрапиращото нарушение според Кацаров е, че създадената от правителството държавна здравна инвестиционна компания, която управлява проекта, е превела авансово 9 млн. лева на консорциума от фирми от групата на „Главболгарстрой“ (ГБС), без да има законово основание за това. Причината е, че авансът е за строителни дейности, а това се е случило без да има издадена виза за проектиране. Освен това се оказало, че здравна инвестиционна компания има ѝ дублиращо дружество със същото ръководство и предмет на дейност.

Изпратили сме всички материали по делото на специализираната прокуратура за извършване на проверка и евентуално установяване на данни за нарушение на всички длъжностни лица, ангажирани по този казус – министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и членовете на съвета на директорите на двете дружества“, обяви Кацаров, цитиран от Mediapool.

Той съобщи още, че на здравната инвестиционна компания е разпоредено да изиска връщане на аванса от ГБС, както и да започне процедура по прекратяване на договора. Бил нищожен и с невъзможен предмет на дейност. Оказва се и че болницата не може да бъде построена в рамките на съществуващата обществена поръчка. Болница на мястото на стария строеж в двора на Медицинска академия може да бъде построена само ако той бъде съборен и тя се изгради наново, а не като реконструкция на скелета, какъвто е предметът на съществуващата поръчка.

Кацаров съобщи, че тъй като здравната инвестиционна компания не е предприела нищо от рапореденото, целият ѝ борд ще бъде сменен. Той подчерта, че истинската жертва на тази грозна картина са децата, които се лекуват в ужасни условия. 

ГЕРБ: Зад атаките са интереси за усвояване на 8 млн. за проектиране

Бившият здравен министър Костадин Ангелов заяви, че всичко е законно и атаките срещу съществуващия договор са заради интереси за усвояването на 8 млн. лева за проектиране. Ангелов каза, че при проверката на прокуратурата ще се изясни кой е искал съществуващият договор да бъде прекратен, за да получи 8 млн. лева за проектиране.

„Вие имахте за цел да създадете усещане, че е свършено нещо нередно и са взети едни пари незаконно. Единственият пострадал от вашите действия, г-н Кацаров, ще бъдат българските деца“, каза Ангелов като отхвърли като манипулации обвиненията на Кацаров, че проектът е бил невъзможен от самото начало и става въпрос за схема.

По-късно от специализираната прокуратура информираха, че са получили сигнала и незабавно е разпределен на случаен принцип на прокурор.

Възражда се идеята „Лозенец“ да е детска болница

Същевременно изграждането на нова болница от нулата ще отнеме 6-7 години. Затова Кацаров предложи временно като детска болница да бъде преустроена бившата правителствена „Лозенец“ - стара идея, която сега отново се връща на обществено обсъждане. Според него това може да стане бързо. Според него в двора има подходящо място за строеж. „Лозенец“ ще остане многопрофилна болница, а децата, които се лекуват, ще има възможност да излизат и в прекрасния ѝ парк, добави той.

Депутати от ГЕРБ и БСП припомниха, че превръщането на „Лозенец“ в детска болница е обсъждано в миналото и тогава идеята е била отхвърлена като неприемлива. Сега, обаче, около идеята се формира известен консенсус.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:01, 12 авг 21

Само Борисов защото той ги командва както тях така депутати и министри те не са министри а говорители на бойко

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама