Върховният съд отмени присъдата на Марешки

18:00, 12 авг 21 / Политика 25 3658 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Делото за изнудване срещу бизнесмена Веселин Марешки се връща за ново разглеждане в апелативния съд във Варна. Това е решил Върховният касационен съд (ВКС), съобщи „Сега“.

На втора инстанция той бе осъден на четири години затвор и се очакваше окончателна присъда. С решението на ВКС обаче делото ще се проточи още. Според върховните съдии бизнесменът, който доскоро бе депутат, е бил осъден несправедливо.

Прокуратурата твърди, че лидерът на „Воля“ Веселин Марешки заедно с Красимира Колева е изнудвал за по 10 хил. лв. месечно Асен Миланов, собственик на заведение във Варна. Миланов бил заплашван, че пицарията му ще бъде разрушена.

Съдът: Марешки с водеща роля в схема за изнудване

В решението си ВКС е записал, че присъдата на втората инстанция сочи, че Марешки и Колева са действали като съизвършители. От доказателствата по делото обаче ставало ясно, че те са отправили заплахите в лично качество. Така на практика двамата се оказват осъдени по непредявено обвинение, което е незаконно.

Друго нарушение, което третата инстанция открива, е, че на места осъдителната присъда и обвинителният акт напълно съвпадат. Освен това е записано, че апелативният съд във Варна е дал вяра на показанията на изнудвания Миланов, защото обслужвали обвинителната теза.

Делото трябва да бъде разгледано от друг съдебен състав във Варна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама