По-малко от 7 часа сън състарява, повече - вреди на мозъка

17:15, 14 авг 21 / Любопитно 25 4403 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Според последните изследвания твърде малкото сън може да доведе до здравословни проблеми, но същото важи и за прекомерния сън. По-специално, всички аномалии, свързани със съня, могат да повлияят на начина, по който мозъкът работи.

Проучването включва над 40 000 души по целия свят, които са участвали в онлайн проучване и серия от тестове за умствени способности като разсъждение, памет и вербални умения.

Резултатите показват, че тези, които спят по 7 до 8 часа на нощ, са по-добре от тези, които спят повече или по-малко. Половината от участниците казват, че обикновено спят по-малко от 6 часа и половина на нощ.

Нуждата от сън зависи от възрастта

Изследователите отбелязват редица изненадващи констатации. Хората, които спят под 4 часа изглеждат с 9 години по-възрастни, а количеството сън, свързано с най-добрите резултати от теста, е било еднакво за всички възрасти.

Мисленето и вербалните способности са двете умствени умения, които са силно засегнати от аномалиите, свързани със съня, докато загубата на памет е промяна, която не се влияе от количеството сън, съобщава изданието „Локално”, цитирано от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама