Властта капитулира: Талибаните завзеха Кабул без бой

08:51, 16 авг 21 / Свят 25 4780 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Талибаните влязоха в столицата на Афганистан без бой и окупираха държавни институции, изоставени от правителствените сили. Те обявиха, че искат нормални отношения с международната общност. Исямистката организация каза, че войната в Афганистан е свършила и в най-скоро време ще бъде обявено ново тяхно правителство.

Вчера талибаните влязоха в столицата Кабул без да срещнат съпротива. Президентът на Афганистан избяга от страната, а новите управляващи обявиха, че искат мир. Талибаните казаха, че не желаят Афганистан да изпада в изолация и призоваха другите държави да преговарят с тях.

Халед Хосейни: Сърцето ми е разбито, скърбя за изгубените надежди на афганистанците

На този фон големи тълпи изпълниха пистите на летището в Кабул. Хиляди се опитват да намерят начин да избягат от Афганистан. Под въоръжена охрана продължава и евакуацията на гражданите на западни държави. А много страни не дават индикации, че приемат властта на талибаните за легитимна, пише Нова телевизия.

„Не искаме никой двустранно да признава талибаните. Искаме обща позиция на всички единомислещи държави и ще се опитаме да имаме такава. Не желаем Афганистан да се превърне отново в развъдник на тероризъм“, заяви Борис Джонсън.

„Ставащото в Афганистан е много тъжно. Така се чувства всеки миролюбив човек по света, който знае какво ужасно потисничество предстои за афганистанските жени и момичета. Ние нямаме съмнение какво представляват талибаните. Затова днес е тъжен ден“, каза премиерът на Австралия Скот Морисън.

Президентът на Афганистан напусна страната

Президентът напуснал страната, за да предотврати кръвопролитие

Афганистанският президент Ашраф Гани потвърди, че е напуснал страната си малко след като талибаните се появиха в покрайнините на Кабул.

Талибаните дадоха ясно да се разбере, че са готови да извършат кърваво нападение над Кабул и неговите жители, за да ме изгонят. За да предотвратя кръвопролитие, взех решение да замина“, обясни Гани в публикация във Facebook. Не е ясно къде е намерил убежище бившият афганистански лидер. Според някои източници той е в Таджикистан, но това не е потвърдено, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама