ГЕРБ атакува Кирил Петков, иска отстраняването му

14:26, 16 авг 21 / Политика 25 4455 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

ГЕРБ внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство.

Мотивът за това е казусът има ли канадско гражданство служебният министър на икономиката Кирил Петков, тъй като според Конституцията министри могат да бъдат хора, които са само български граждани.

Имал ли е Кирил Петков двойно гражданство?

Въпросът дали Петков се е отказал от канадското си гражданство, преди да седне в министерския стол, бе повдигнат официално в парламента от „Има такъв народ“. От партията на Слави Трифонов обаче питат за случая не самия Петков, а колегата му във Външно министерство Светлан Стоев. Те посочват, че ако служебният министър е с друго гражданство, това противоречи на Конституцията. Самият Петков вече обяви, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да стане министър и „този отказ е нотариално заверен“. 

ГЕРБ се възползваха от добре вдигнатата от „Има такъв народ“ топка и атакуваха Петков. От партията на Бойко Борисов искат Конституционният съд да установи дали в момента Петков е български и канадски гражданин, както и дали е бил такъв в момента на назначаването си на министерския пост през май. Положителен отговор на този въпрос би означавал, че всички актове на Кирил Петков като министър са нелегитимни.

ГЕРБ настоява Петков незабавно да бъде отстранен, „именно защото е ясно, че неговите актове както досега, така и оттук нататък, могат да бъдат обявени за нищожни. И това ще доведе до щети за държавата“.

Зам.- предеседателят на ГЕРБ Даниел Митов попита също дали президентът Радев е знаел в момента на подписване на указа за назначаване на министър Петков, че той е имал двойно гражданство. 

Според него е невъзможно гражданство да се откаже с „простичка молба”. „Ако с молбичка, заверена пред нотариус, можеш да се откажеш от гражданство, то с реципрочна молба означава, че можеш да получиш гражданство. Това не се прави така. Гражданство се елиминира с акт на съответното правителство”, посочи Митов, който смята, че Кирил Петков все още е с канадско гражданство.

„Не може актове на чужди държави да определят бъдещето на България“


Снимка: БГНЕС

Кирил Петков не остана длъжен и отговори на обвиненията на ГЕРБ. „Не може актове на чужди държави да определят бъдещето на България“, посочи той.

Петков отново бе категоричен, че е направил всичко - в правомощията и възможностите си. „Още през април съм направил отказ чрез волеизявление, нотариално заверено и изпратено в Канада. Това е всичко, което аз като български гражданин мога да направя“, каза той и цитира решение от 1995 г., в което се казва, че наличието на чуждо гражданство не е натрапено, а лично решение. „Възможно ли е българската Конституция да е подчинена на чужд акт на чужда държава“, попита той.

Служебният министър е категоричен, че не може чрез административни „процедурки” да се опитват да отстраняват министри и народни представители. „Сигурен съм, че на ГЕРБ голямата им мечта е да не бъда оттук нататък министър. Това няма да се случи, защото документът ще дойде съвсем скоро“, посочи още Петков, цитиран от БГНЕС.

В крайна сметка часове след входирането, Конституционният съд съобщи, че е образувал дело по искането на депутатите от ГЕРБ. Докладчик по делото е съдия Таня Райковска.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама