Вторият мандат е кауза пердута, съдбата на третия е все така неясна

13:50, 17 авг 21 / Политика 25 4331 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След неуспеха на „Има такъв народ“ да излъчи кабинет, президентът Румен Радев започна втория кръг от консутации с парламентарните групи. Те са в рамките на конституционната процедура за връчване на втори и трети мандат за съставяне на правителство.

Първите срещи с три от парламентарните сили обаче не баха особено резултатни. Представителите на „Има такъв народ“, ГЕРБ и БСП не казаха нищо ново. От партията на Слави Трифонов за пореден път заявиха, че отказват да участва в преговорите по съставянето на редовен кабинет, а ГЕРБ-СДС декларираха, че веднага ще върнат втория проучвателен мандат. БСП пък са готови да вземат мандата и да преговарят за съставяне на правителство, ако той им бъде връчен, но без ГЕРБ и ДПС. 

„Има такъв народ“: отговорността е при останалите партии

Разговорите започнаха с най-голямата политическа сила в парламента - „Има такъв народ“. В началото на срещата държавният глава заяви, че трябва да се изчерпaт всички възможности за съставяне на редовен кабинет. „Политическата ситуация се изостря, кризите – също. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет. Трябва да изчерпаме всички възможности“, каза той. 

Заместник-председателят на партията Тошко Йорданов заяви, че отговорността е при останалите партии в парламента. „Факт е, че страната е изправена пред поредица от кризи. Стана ясно вчера, че може да се решат част от нещата в зала. В крайна сметка ние опитахме да съставим правителство, бяхме предадени в средата на разговорите. Има пет партии в Народното събрание, има огромно мнозинство, което да състави кабинет. Отговорността е при тях“, подчерта той. 

След срещата Виктория Василева от „Има такъв народ“ подчерта отново, че трети мандат няма да подкрепят. Тя потвърди думите на техния лидер Слaви Трифонов, че „независимо от всички политически напрежения и игри“ ще подкрепят усилията на правителството за справяне с мигрантската криза. 

Снощи лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов изненадващо подаде ръка на президента чрез социалните мрежи. Това се случи няколко часа, след като Консултативният съвет за национална сигурност не постигна консенсус по темите – актуализация на бюджета, COVID кризата и бежанския натиск. Той се обоснова с предстоящото засилване на мигрантска вълна към България, като призова за единство и подкрепа за работата на правителството и президента Румен Радев за справяне с тежката ситуация. 

ГЕРБ връщат втория мандат веднага, щом го получат

Консултациите на президента продължиха с ГЕРБ-СДС, които бяха категорични, че веднага щом получат мандата ще го върнат в рамките на същия ден. 

Не смятам, че трябва актуализацията на бюджета, или какъвто и да е друг акт на Народното събрание да бъде обвързван с връчването на втория или третия мандат и съответната конституционна процедура, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, цитирана от „Фокус“. По думите ѝ сега е ред т.нар. „партии на протеста“ да поемат отговорност.

Припомняме, че в петък Румен Радев обвърза връщането на втория мандат за съставяне на кабинет с актуализацията на бюджета.

Атанасова и Радев в спор за кризите

По отношение на актуализацията на бюджета от ГЕРБ отново заявиха, че са на мнение, че мястото за тази тема е в Народното събрание.Считаме, че ГЕРБ остави финансово и икономически стабилна държава, макара че месеци преди това т.нар. партиите на протеста твърдяха точно обратното, вие твърдяхте точно обратното“, добави тя, цитирана от Mediapool.

Каkва държава ни остави ГЕРБ, българите дадоха оценка за това на последните избори“, отвърна Радев и добави: „Хиляди българи загубиха живота си, те не можеха да стигнат до болницата“.

БСП си поставя две задачи

Последната конслултация на президента за деня бе с представители на БСП. Лидерът Корнелия Нинова обави, че си поставят две задачи. Актуализация на бюджета в три посоки - стабилизиране на здравната система за посрещане на COVID-кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, както и подготовка на държавата за евентуална мигрантска вълна. Втората задача е полагане на максимални усилия за съставяне на редовен кабинет, който да преведе България през тежката зима, да даде спокойствие и сигурност на българските граждани и стабилност на политическата система.

Ако третият мандат дойде при нас, ще продължим по начина, по който досега - конкретно, конструктивно и мъдро в търсене на общите пресечни точки с колегите от другите парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС“, посочи Нинова.

Припомняме, че преди дни от БСП заявиха, че ако третият мандат им бъде връчен, те ще предложат служебия кабинет да стане редовен, в пълния им сегашен състав. Сега обаче след консултациите Корнелия Нинова заяви пред журналисти, че едва когато го получат, ще коментират дали ще има евентуални промени в някои министерства.

Утре държавният глава ще се срещне и с представители на „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Според Конституцията вторият мандат трябва да бъде връчен на втората по численост партия, която в случая е ГЕРБ. Партиите обаче вече заявиха, че няма да ги подкрепят, а бившите управляващи информираха, че ще представят проектокабинет, начеело с Даниел Митов, и след това ще върнат мандата. При такова стечение на обстоятелствата президентът има право да връчи третия мандат на избрана от него парламентарно представена партия, независимо с каква численост е. 

Президентът Румен Радев все още не е изявил позиция на коя партия ще връчи третия мандат. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:56, 17 авг 21

ИТН трябва да защити хората с актуализация на бюджета в противен случай губят подкрепа на следващите избори

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама