Гражданството на Кирил Петков или задаващите се кризи са по-важни?

09:56, 17 авг 21 / Политика 25 4430 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Продължава сагата около двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Оказва се, че това е била и сред обсъжданите теми на вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев, който беше свикан заради предстоящите кризи около коронавируса и мигрантите след случилото се в Афганистан.

На базата на всички кризи, пред които е изправена страната, г-н Карадайъ сметна за редно първият му въпрос да е кога съм се отказал от канадското си гражданство. Този човек стана и си тръгна, защото отговорът не бе даден. Президентът му обясни, че сме се събрали по други теми. Той не поиска да чуе нито един от докладите за бежанската криза, рисковете за бюджета и тези за пенсионната реформа”, заяви Кирил Петков пред Нова телевизия.

Без консенсус за актуализацията на бюджета на КСНС

Той обясни, че на заседанието ГЕРБ, „Има такъв народ“, ДПС и БСП са гласували против неговото присъствие. Според него това е показателно. „Казусът с гражданството ми започна от „Има такъв народ”. После те се координираха с ГЕРБ, а вчера го направиха и с ДПС. Почувствах, че съм си свършил работата добре, щом тези партии се координираха толкова бързо“, обясни той.

На базата на всички кризи пред които е изправена страната, г-н Карадайъ сметна за редно първият му въпрос да е кога съм се отказал от канадското си гражданство. Този човек стана и си тръгна, защото отговорът не бе даден. Президентът му обясни, че сме се събрали по други теми. Той не поиска да чуе нито един от докладите за бежанската криза, рисковете за бюджета и тези за пенсионната реформа”, добави Петков. Според него вчера Радев се е проявил като отговорен политик, като не е позволил Националният съвет да се превърне в дебат за гражданството му.

Кирил Петков подчерта, че няма канадски паспорт в себе си. „Той и сертификатът ми за гражданство са предадени на канадските власти. Когато видя толкова силна съпротива срещу действията ми като министър, значи наистина съм направил нещо, което е на прав път. Неприятно е човек да трябва да се защитава по цял ден, но аз съм още по-мотивиран от тези атаки. Мотивира ме това, че много бих се радвал, ако за нашите деца политиката вече не е мръсна дума. Явно засягаме големи интереси”, смята той.

Цонев: Кирил Петков е рекламен продукт


Снимка: БГНЕС

Йордан Цонев от ДПС обаче обясни, че причините представителите на партията да напуснат КСНС са две.  „След година и половина COVID криза според Закона за Консултативния съвет за национална сигурност президентът е длъжен да го свиква минимум на всеки три месеца. Похвално е, че след година и половина се свиква и то не като редовен, а като извънреден, но в него започна да се обсъжда бюджета, което е работа на НС. КСНС не е бюджетна комисия“, обясни той пред bTV.

Ние никога не сме имали доверие на Кирил Петков. Той е рекламен продукт“, подчерта Йордан Цонев. Във връзка с изказването на икономическия министър, че има координирана атака срещу него, Цонев заяви: „Не, драги, ничии интереси не си нарушил, защото нищо не си свършил още“.

„До утре ще бъдат сформирани комисиите и мисля, че до края на седмицата ще гледаме изменение на бюджета. Но не във варианта, внесен от служебното правителство, който не върши никаква работа – това е празен чек“, обясни той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама