Талибаните с първа пресконференция: твърдят, че са се променили

08:10, 18 авг 21 / Свят 25 5823 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Талибаните дадоха първата си пресконференция, откакто установиха контрол над афганистанската столица. Западните медии видяха в нея опит на режима да убеди света, че се е променил. Талибаните казаха, че са простили на противниците си, че няма да търсят отмъщение и ще се опитат да освободят страната от наркотиците. Най-големите страхове на западните сили обаче са страната да не се превърне в гнездо на терористи.

Блъскащи колички, фитнес и батут: Как талибаните се забавляват, след като поеха властта

Пресконференцията започна с рецитиране на Корана от говорителя на талибаните Забиула Муджахид, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Режимът: Прощаваме на всички

Талибаните заявиха, че войната в Афганистан е приключила и че всичките им противници ще бъдат помилвани.

„Не искаме никакви вътрешни или външни врагове“ и ще поддържаме мирни отношения с другите страни, обяви Муджахид. Досега той оставаше в сянка, въпреки че от години прави изявления от името на талибаните, отбелязва АП.

Забиула Муджахид обеща поелото властта в Афганистан ислямистко движение да спазва правата на жените в съответствие с Корана. Жените ще имат право да работят и да учат и "ще бъдат много активни в обществото, но в рамките на исляма", каза той, цитиран от Ройтерс.

Талибаните обявиха „обща амнистия“ и призоваха жените да участват в управлението

Талибаните няма да търсят реванш, прощават на всички и няма да преследват хора, увери техният говорител, въпреки сигналите, че из страната се отмъщава на хора, сътрудничели на предишната власт. На пресконференцията Забиула Муджахид говори в унисон с опитите на ислямисткото движение да убеди света, че се е променило от 90-те години на миналия век, когато наложи брутален режим в Афганистан, отбелязва още АП.

Западните медии тълкуват опитите на талибаните да градят нов имидж и обещанията за спиране на наркотрафика като стъпка страната да продължи да получава чуждестранна помощ. Главното условие на западните сили към режима е да не поддържа терористи на своя територия, пише Mediapool.

Афганистан няма да се превърне в център за производство на наркотици

„Искам да уверя целия свят, че Афганистан няма да се превърне в център за производство на каквито и да е наркотици“ , каза говорителят на талибаните Забихула Муджахид.

Според Забихула афганистанските фермери ще могат да спрат да отглеждат мак, ако международната общност им помогне да развият други култури.

„През 2001 г., ако си спомняте, обемът на производството на наркотици спадна до нула, но след това афганистанската територия беше окупирана и отглеждането на наркотици беше възобновено, включително на правителствено ниво. Но сега нямаме намерение да се занимаваме с трафик и търговия на наркотици, когато влязохме в Кабул, видяхме колко много млади хора са под въздействието на наркотици и това беше тъжна гледка “.

„Афганистан сега ще се превърне в държава без наркотици, но ние се нуждаем от международна подкрепа - световната общност трябва да ни помогне да намерим алтернатива (в развитието на селското стопанство) - да ни предостави алтернативни култури и ние ще сложим край на наркотиците“, заяви говорителят на талибаните.

Производството на наркотици в Афганистан започва да се разширява през 80-те години на миналия век, а през 1999 г. Съветът за сигурност на ООН приема резолюция, в която се говори за рязко увеличаване на производството на наркотици на територии, контролирани от талибаните. Според ООН през 2020 г. Афганистан произвежда около 6,3 хиляди тона опиум (85% от световното производство). Според експерти до 80% от приходите на талибаните идват от наркотици.

ЕС ще си говори с новия режим, защото спечелил войната

След идването на власт на талибаните ЕС ще си сътрудничи с афганистанското правителство само ако то спазва основните права, включително на жените, и не позволява територията на Афганистан да се използва от терористи, предаде Ройтерс, като цитира изявление на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Сътрудничеството с което и да било бъдещо афганистанско правителство ще зависи от мирно уреждане на кризата с участието на всички групи от населението и зачитане на правата на всички афганистанци, включително жените, младежите и лицата от малцинствата. Освен това бъдещите власти трябва да спазват международните задължения на Афганистан, да поемат ангажимент за борба срещу корупцията и да не позволяват територията на Афганистан да бъде използвана от терористични организации, се подчертава в изявлението на Борел, направено след извънредна среща на европейските външни министри, посветена на събитията в централноазиатската страна.

Предвид влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан ЕС ще продължи да осигурява помощ на афганистанския народ, добави Жозеп Борел.

"ЕС ще подкрепи и съседите на Афганистан в справянето с негативни последствия, които могат да се очакват вследствие на нарастването на броя на бежанците", добави Борел.

Той обаче отбеляза, че Брюксел "ще трябва да говори" с талибаните, защото "те са спечелили войната в Афганистан", предаде Франс прес. Целта е да се избегне хуманитарна и миграционна катастрофа и да се попречи на завръщането на чуждестранни терористи в страната, подчерта Борел. Това обаче не означава бързо официално признаване на талибанския режим, изтъкна той.

Талибаните ще бъдат съдени "според техните действия", заяви от своя страна германския външен министър Хайко Маас.

В своето изказване българският външен министър Светлан Стоев е изразил притеснение относно големия брой афганистанци, напускащи страната си, и увеличения мигрантски натиск върху България като външна граница на ЕС. В този контекст България ще разчита на солидарността на ЕС.

Белият дом: Байдън поема пълната отговорност за случващото се в Афганистан

Властите във Вашингтон бяха съвсем наясно, че талибаните могат да поемат контрола над Афганистан, но не си представяха, че това ще стане толкова бързо. Това каза съветникът на президента Джо Байдън по национална сигурност Джейк Съливан.

Президентът на САЩ Джо Байдън поема пълна отговорност за всичко, което се случва в момента в Афганистан, и за решенията, взети от американското правителство. Президентът поема отговорност не само за решението за изтегляне на американските войски в Афганистан, но и за "целия хаос, настъпил по време на евакуацията", както и за цялото "кръвопролитие, което се случва в момента" в Афганистан".

"Първо, бих искал да кажа, че при вземането на решението за оттеглянето на американските войски бяхме съвсем наясно, че има възможност талибаните да поемат контрола над Афганистан. Но никой, нито президентът Байдън, не е очаквал това да стане толкова бързо", съобщи още Съливан.

Съединените щати могат да наложат санкции и пълна изолация на Кабул от международната общност с цел да принудят талибаните да спазват ангажиментите си относно ситуацията в Афганистан, каза Съливан.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 14
1 Illona 16:36, 18 авг 21


молитвы на удачу и везение во всем

2 Illona 17:08, 18 авг 21


молитва на удачу и успех во всем

3 Illona 18:22, 18 авг 21


заговор на любовь мужчины сильный

4 AgentlotTog 19:56, 18 авг 21

Победитель лотереи Saturday Lotto о себе и планах на жизнь:
Мы всегда знали, что наши игроки — персонажи уникальные и неординарные!
Вот, например, интервью одного из наших победителей. Максим Г. угадал все числа второй категории "5+S" и выиграл 8 736,07 USD (или 11 893,89 AUD австралийских долларов) в Австралийской лотерее Saturday Lotto.
Максим рассказал о себе и поделился планами на будущее:
— Расскажите о себе: Чем Вы занимаетесь? Чем вы увлекаетесь, на что тратите свободное время?
На Ваши вопросы отвечу без проблем. Мне 53 года, по профессии я механик судовых морозильных установок. С юношеских лет увлекаюсь игрой на гитаре. Обожаю слушать и играть блюз, люблю природу и всегда ищу возможность непременно выехать на несколько дней из города.
— Что мотивировало Вас начать принимать участие в лотереях? Как Вы отыскали наш сайт Agentlotto.Org?
Играть в лотереи я всегда любил и покупал периодически билеты на другом лотто сайте ***. Не знаю, почему там, как-то про него чаще видел информацию в сети.
Серьезных выигрышей не было. На то, что выигрывал, сразу брал билеты. Ситуация эта продолжалась до тех пор, пока я не решил попробовать Ваш сайт. Скажу честно, ранее изучал уже его, но не особо пристально! Совсем недавно решил изучить повнимательнее.
Причина, по которой я стал принимать участие у Вас, — возможность купить 1 билет любой лотереи (чего нет у ***), удобный интерфейс, все просто и понятно, также радующая глаз ценовая политика на покупаемые билеты и быстрая техническая поддержка.
— Расскажите о самом крупном выигрыше, который вам приходилось срывать: в какую лотерею, какую сумму Вы выиграли, как Вы отреагировали на победу?
Максимальный выигрыш за все время выпал только с Вами, на Вашем сайте! И я думаю, что это случайно...!!!
— Представьте, что Вы сорвали умопомрачительный Джекпот. На что Вы потратите главный приз? Поведайте немного о своих целях и планах.
Если удастся сорвать Джекпот, значительную часть потрачу на помощь тем, кто точно в этом нуждается. Для себя же открою сеть ресторанчиков, где будет звучать только живой блюз!
***
Мы поздравляем нашего счастливого игрока с выигрышем! Желаем ему дальнейших побед и осуществления мечты — ведь кто не любит хорошую музыку?
А сегодня мы предлагаем вам сыграть в лучшие иностранные лотереи вместе с нами!
Готовы поспорить, Вам бы точно не натерли карман $ 241 000 000 USD! лотереи Powerball

5 Illona 01:35, 19 авг 21


заговор сильный на любовь мужчины

6 ThomasDam 10:22, 19 авг 21

male erectile dysfunction and buy ed drugs and male ed drugs and ed drug comparison and online canadian drugstore and natural cure for ed and erectile dysfunction treatment and can ed be reversed and ed in young men and how to get prescription drugs without doctor and treating ed and viagra without a doctor prescription and online drugs and herbal ed remedies and non prescription ed pills and ways to treat erectile dysfunction and male dysfunction and erectyle dysfunction and natural ed cures
ed medicine online ebrhojaq
erection pills wjwafydy
ed therapy thbmssck

7 Illona 12:12, 19 авг 21


молитва на удачу в работе за мужа

8 Illona 22:55, 19 авг 21


молитва на удачу и успех во всем

9 Illona 23:28, 19 авг 21


молитва на удачу в работе за мужа

10 Venos#Jacorr 23:54, 19 авг 21

Косметический ремонт двушки под сдачу Республиканский стадион
Косметический ремонт стандартной однушки поэтапно Оболонь
Комплексный ремонт трехкомнатной квартиры вторичка Дружбы Народов
Евро ремонт двушки вторичка Дворец «Украина»
Евро ремонт двушки вторичка Почтовая площадь

11 Michaelvow 02:11, 20 авг 21

Стоимость seo аудита в мегаполисе Ростов-на-Дону

Лучший на сегодняшний день seo софт. Это настоящий комбаин в seo, может решить разные задачи. Работает в много-потоке в платформе есть свои прокси они считаются на сегодня эффективными.

Идем по гиперссылке и делаем деньги

Seo программы скачать

12 MichaelFam 03:31, 20 авг 21

Услуги seo аудит в мегалополисе Владикавказ

Лучший на сей день seo продукт. Это полноценный комбаин в seo, решает всевозможные задачи. Работает в много-потоке в системе есть свои прокси которые считаются на сегодня эффективными.

Переходим по гиперссылке и зарабатываем

Сайт программ для seo

13 ChaTet 05:57, 20 авг 21


прокси для вконтакте

14 Illona 06:44, 20 авг 21


основные правила магии

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама