Млечните продукти могат да доведат до пристрастяване

19:00, 18 авг 21 / Любопитно 25 4622 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Някои видове хранителни продукти могат да причинят зависимост - не само психологична, но и биохимична. Повечето хора са склонни да се пристрастят към захарта, което се изразява в повишена консумация на сладкиши.

„Можете много трудно да се отървете от тази „сладка“ зависимост, защото мозъкът обича обикновена, проста и лесно достъпна енергия, каквато има в сладкото“, обяснява диетологът д-р Дария Савелиева.

Според нея повечето хора са склонни да се пристрастят към захарта и сладкото, но това съвсем не е краят. Млечните продукти също могат да доведат до пристрастяване. Затова е хубаво да се консумират с мярка, съветва диетологът.

Тровим се най-често с млечни продукти

„Смятам, че млечните продукти са добри само в лечебни дози. Причината за ограничението е, че млечните храни съдържат т.нар. лактоза, и това ги прави много пристрастяващи.

Когато животното храни малките си, млякото трябва да има много лек успокояващ ефект върху него. За това има опиати, наречени казоморфини - те успокояват, отпускат“, обясни д-р Савелиева, цитирана от БНР.

Много хора консумират млечни продукти през нощта - това е проява на такъв ефект, смята експертът. Тя уточни, че във ферментиралите млечни продукти има много полезни вещества и такива продукти трябва да присъстват в диетата, но с тях не трябва да се злоупотребява.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама