Остра размяна на реплики между Радев и Карадайъ

16:38, 18 авг 21 / Политика 25 6804 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Остра размяна на реплики между председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и президента Румен Радев по време на консултациите при държавния глава. Поводът бе напускането на лидера на ДПС на заседанието на КСНС преди два дни. Карадайъ си тръгнал, защото не е получил отговор за гражданството на служебния икономически министър Кирил Петков.

Разговорът ескалира, след като президентът попита Мустафа Карадайъ коя е неговата родина по повод превода на негово изказване пред анадолските агенция.

Христо Иванов: С третия мандат да се състави правителство за зимата

„Аз не мисля, че е удачно да повдигане тази тема (за гражданството на икономическия министър по време на КСНС – бел. ред). Гражданството означава не само да имаш паспорта, а да носиш България в сърцето си. Веднага попитах Кирил Петков: Коя е вашата родина майка - България или Канада, и получих отговор: България. Вие ще ми кажете ли коя е родината майка за вас“, попита Радев.

Моята родина е България и 51 години, които имам, са доказателство за това но и прапрародината ни на базата исторически факти може да се окаже обща“, коментира председателят на ДПС.

В спора се намеси и заместник-председателят на Движението Йордан Цонев като припомни, че този въпрос стои и за бесарабските българи в Молдова и Украйна. Цонев добави, че досега не се е позволявало двойно гражданство в управлението, пише bTV.

Гражданството на Кирил Петков или задаващите се кризи са по-важни?

Карадайъ коментира и че ясно разбира, че страната има нужда от редовен кабинет. „Ние ще дадем безусловната си подкрепа за съставяне на редовен кабинет, но имаме условие, от което няма да отстъпим. Това е възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията в страната. Според нас това не може и не бива и да става с недемократични, незаконни и противоконституционни инструменти“, посочи лидерът на ДПС.

На излизане от президентството Карадайъ коментира острата размяна на реклики с думите: „Радев е може би изнервен, предвид политическата ситуация. Разбираемо е да е изнервен. Не е научен урокът за анти-ДПС риторика. С анти-ДПС риторика и омраза няма да бъде решена нито една от кризите“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама