Три седмици са нужни за актуализация на бюджета

08:58, 19 авг 21 / Политика 25 3992 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Реалистичният срок за актуализация на бюджета е до три седмици. Това заяви пред БНР Любомир Каримански - депутат от „Има такъв народ“ и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Той подчерта: „Ако има избори 2 в 1, парламентът и президентът трябва да договорят това. Министърът на финансите (Асен Василев – бел. ред.) беше ясен - това, което е предвидено в бюджета, е за избори 2 в 1, при необходимост изборите да са в три последователни дни, министърът трябва да даде разчет колко би струвало това“. Според Каримански все още не е отпаднал вариантът за правителство с третия проучвателен мандат. „В парламента има достатъчно депутати, освен ИТН, които могат да направя това“, смята той.

Без консенсус за актуализацията на бюджета на КСНС

Председателят на парламентарната бюджетна комисия беше категоричен, че работата ѝ ще бъде отговорна и експертна, независимо колко дълъг ще бъде животът на 46-ото Народно събрание. „Всички държави в Европа се готвят за бежанска вълна, ние също трябва да имаме готовност. В бюджета в момента липсват информация и данни за разходи, които могат да бъдат заделени за справяне при евентуален бежанския натиск. Това трябва да го направи министърът на финансите. Той сам каза, че между първо и второ четене на бюджета трябва да се направят разчети и анализи за това какви средства са необходими при бежанска вълна към България“.

По думите на Любомир Каримански трябва да се предприемат действия осигурените ваксини срещу Covid-19 да бъдат използвани. „А ние сме готови да похарчим пари за нови ваксини, които тепърва ще бъдат доставени в България. Какво ще правим тези ваксини? Наясно ли сме как ще се осигури ваксинационният процес, тъй като той ще повлияе и на икономиката? Всичко, което може да бъде направено в актуализацията на бюджета, за да има действаща икономика в следващите месеци, е във връзка с това какви мерки ще вземем като превенция“, отбеляза той.

Трифонов: Вече сме опозиция

Каримански коментира възможността и за компенсации за бизнеса при Covid вълна, като подчерта, че няма как да се изливат средства там, където не могат да бъдат дадени осезателни резултати за ефекта в икономиката. „Корупционните схеми са най-големият бич за България“, посочи той.

За актуализацията на пенсиите е важно да не бъде взривен бюджетът за 2022-ра година, а да е така, че има устойчиво нарастване и през следващите години. „При нас, в ИТН, воля за актуализация на пенсиите има“, коментира Каримански.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама