6-годишно българче стана европейски вицешампион по шахмат

19:00, 19 авг 21 25 4447 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

6-годишно момче от Берковица стана вицешампион по шахмат в Европейския съюз. Детето вече две години печели десетки медали и купи от различни състезания у нас и в чужбина и се нарежда пети в света по шахматен рейтинг.

Турнирът е проверен в град Мюрек в Австрия. Шампионите на отделните страни от ЕС са се състезавали в четири възрастови групи - до 8, до 10, до 12 и до 14 години. Макар и още да е само на шест години и да е играл срещу по-големи от него деца Велислав Захариев е спечелил осем от общо девет изиграни партии на първенството. Така той е заслужил второто място и достойно е представил България.

По повод отличното представяне на Велислав на първенството на ЕС, от община Берковица са го избрали да издигне националния флаг на връх Ком в Стара планина на празника, посветен на 171-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов, живял в Берковица през 1877-1879 година.

„Гордеем се, че причината да се развее отново българският трибагреник не само на националния подиум, но и на международния, е точно Вели от Берковица. Пожелаваме му да покори най-високите световни върхове в един шахмата“, съобщават от общината.

Първата среща с шаха

Велислав започва да играе, когато е едва на две годинки. Баща му Димитър Захариев го учи как да реди фигурите на дъската и да ги разпознава. На четири години вече играели заедно шах.

„Бързо видях, че започва да мисли върху това, което се случва на дъската и решихме да търсим треньор, който да му обърне внимание”, разказва Захариев пред Нова телевизия.

Година по-късно момченцето участва в шахматен турнир и го печели. „Още с влизането в залата, видя стълбичката за награждаване и каза, че иска да е най-горе”, допълва Димитър Захариев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама