Талибаните „държат ключовете“ към полезни изкопаеми за трилиони долари

09:38, 22 авг 21 / Свят 25 5045 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С овладяването на Афганистан талибаните вече „държат ключовете” за недокоснати полезни изкопаеми за трилиони долари, включително някои, които биха могли да подпомогнат прехода на света към възобновяеми енергийни източници, съобщава АФП. Неизползваните минерални богатства на страната се оценяват на 1 трилион долара от Геоложката служба на САЩ (USGS), според афганистански източници обаче стойността им е три пъти по-висока.

Същевременно средствата вече не достигат на талибаните, след като откакто се върнаха на власт преди седмици, големите дарители на помощ спряха подкрепата си за Афганистан. Безкрайните войни и лошата инфраструктура попречиха на страната да добива изкопаемите, които биха вдъхнали живот в икономиката на страната.

ЕС не признава талибаните и не разговаря с тях

Какво включват ресурсите?

Ресурсите включват боксит, мед, желязна руда, литий и редки почви, сочи доклад от януари на Геоложката служба на САЩ (USGS).

Медта, която е необходима за производството на захранващи кабели, стана гореща стока тази година, тъй като цените скочиха до над 10 000 долара за тон.

Литият е решаващ елемент за производството на батерии за електрически автомобили, слънчеви панели и вятърни паркове. Световното търсене на литий се очаква да нарасне с над 40 пъти до 2040 г., според Международната агенция по енергетика. А в Афганистан „се намира огромен резерв от литий, който не е използван до днес“, каза Гийом Питрон, автор на книгата „Войната за редки метали“.

Афганистан също е дом на редки изкопаеми, които се използват в сектора на чистата енергия: неодим, празеодим и диспрозий. Афганистан работи по-добре по добива на скъпоценни камъни като изумруди и рубини, както и полускъпоценен турмалин и лапис лазули, но бизнесът е тормозен от незаконна контрабанда към Пакистан. Страната също така добива талк, мрамор, въглища и желязо.

Aнджелина Джоли ще бъде гласът на афганистанците в Instagram

Китай е готов да прави бизнес с талибаните

Докато връщането на власт на талибаните възпира чуждестранните инвеститори, една страна, която изглежда желае да прави бизнес с тях, е Китай. Втората по големина икономика в света заяви, че е готова да има „приятелски и кооперативни“ отношения с Афганистан, след като талибаните влязоха в Кабул.

Държавната корпорация China Metallurgical Group спечели права през 2007 г. да вземе на лизинг гигантското находище на медна руда Mes Aynak за 30 години и да извлече 11.5 милиона тона от суровината. Проектът за извличане на суровина от второто по големина в света неизползвано находище на мед все още не е започнал работа „поради проблеми с безопасността”, пише китайският вестник Global Times. Но цитира източник от групата, който казва, че „ще обмисли възобновяването ѝ след стабилизиране на ситуацията и международно признаване - включително признаването от китайското правителство на талибанския режим“.

„Изтриването“ на афганистанските жени

Въпреки че китайските лидери „не са ентусиазирани” от превземането на властта от талибаните, „те няма да позволят на принципа да застане на пътя на прагматизма”, заяви в блог Райън Хас, старши сътрудник в мозъчния тръст на института Брукингс във Вашингтон. „Липсата на развитие на Пекин при големите му инвестиции в медната мина Меs Aynak демонстрира готовността му да прояви търпение в търсене на възвръщаемост на инвестициите“, пише той, цитиран от „Медияпул“.

Френският експерт Питрон каза: „Китайците не обуславят своите бизнес сделки на демократични принципи“. Той предупреди, че няма сигурност, че Афганистан ще се превърне в Ел Дорадо на минералите. „За това се нуждаете от много стабилен политически климат“, каза Питрон.

Времето между откриването на находище на полезни изкопаеми и началото на минните операции може да е до 20 години, каза той. „Никоя компания няма да иска да инвестира, ако няма стабилна политическа и правна система“, каза той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама