Кметицата на „Красно село“ с втора глоба: назначила дъщеря си по европроект

11:17, 23 авг 21 25 4004 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Антикорупционната комисия наложи втора глоба на кмета на столичния район „Красно село“ за конфликт на интереси. Росина Станиславова е глобена с 5000 лв. за това, че като ръководител на европроект е сключила трудов договор с дъщеря си.

За втори път кметът на „Красно село“ е уличена в конфликт на интереси. През юни КПКОНПИ й наложи глоба в размер на 15 хил. лв. за това, че като ръководил на европейски проект е платила сама на себе си средства по програмата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Проверката срещу нея започна след сигнал от ГЕРБ. Станиславова беше избрана за районен кмет с подкрепата на „Демократична България“, но веднага след избухването на скандала коалицията свали политическото си доверие от нея.

Уличиха кметицата на „Красно село“ в конфликт на интереси с европари

Антикорупционната комисия е започнала и тази проверка срещу Станиславова по сигнал. В хода ѝ става ясно, че три дни след като район „Красно село публикува съобщение за набиране на сътрудници по европроекта, дъщерята на Станиславова кандидатства за позицията.

„Още същия ден майка й резолира заявлението „за назначаване на 8-часов работен ден“. Дъщерята на Росина Станиславова е одобрена от Комисия по проекта в състав, определен от самата Станиславова, в качеството й на кмет“, посочват от КПКОНПИ.

Две седмици по- късно е сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението се намаляват наполовина, а по-малко от месец след назначаването трудовият договор е прекратен.

Пред антикорупционната комисия Росина Станиславова е заявила, че е назначила дъщеря си, поради липса на достатъчен брой хора към онзи момент, които да поемат административните процедури по изпълнението на проекта, предвид пандемичната обстановка. След набиране на сътрудници, трудовият договор на дъщеря й е бил прекратен.

КПКОНПИ приема, че кметът на столичния район „Красно село“ е реализирала конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице – нейната дъщеря. Самото сключване на договора е нейно право, а не задължение. Според законодателството и съдебната практика, като лице, заемащо висша публична длъжност, Станиславова е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама