Кирил Петков с потвърждение, че вече не е канадски гражданин

12:43, 23 авг 21 / Политика 25 4847 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е получил потвърждение, че вече не е гражданин на Канада.

Миналия петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, откъдето могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани, казва Петков в изявление.

От пресцентъра на Министерство на икономиката изпращат до медиите копие на заявлението му за отказ от канадско гражданство, което е подадено на 21 април 2021 г. - близо три седмици преди президентът да назначи служебното правителство.

В последните седмици казусът с двойното гражданство на Кирил Петков е основна тема в политическия живот. Въпросът дали Петков се е отказал от канадското си гражданство, преди да седне в министерския стол, бе повдигнат официално в парламента от „Има такъв народ“, но впоследствие от ГЕРБ решиха да отнесат въпроса към Конституционния съд. Висшите магистрати трябва да се произнесат по казуса, тъй като според Конституцията министри могат да бъдат хора, които са само български граждани.

Афганистанци чукат на вратата, а ние търсим канaдци

Още от самото начало Петков нееднократно обяви, че се е отказал от канадското си гражданство, преди да стане министър и „този отказ е нотариално заверен“. ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“ обаче използваха двойното му гражданство за атака срещу служебния министър. Въпросът предизвика и остра размяна на реплики между дъжравния глава Румен Радев и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите за съставяне на ново правителство.

Според президента атаката срещу Кирил Петков идва от корупционери

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!



Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:42, 26 авг 21

А

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама