Панджшир - афганистанският район, който оказва съпротива на талибаните

12:39, 24 авг 21 / Свят 25 5594 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Тя е земя на изумрудите и носи име, което трудно се произнася - Панджшир. В превод е по-лесно - името означава „Долината на петте лъва“. Това е единствената провинция на Афганистан, която в момента не е под контрола на талибаните.

Поне две поколения журналисти са описвали Панджшир като нещо „единствено“ в политическия смисъл на думата. Долината най-бурно от всяко друго място в страната се е бунтувала срещу комунистическия режим през 70-те, после срещу съветската окупация през 80-те и накрая срещу талибаните през 90-те.

Сега се твърди, че има и други райони на Афганистан, които към 24 август не са изцяло превзети от талибаните, но много източници оборват това твърдение. Изглежда, че Панджшир е наистина единствен, пише „Свободна Европа“.

Географията, която помага

До Панджшир се стига само през един тесен проход в планините, образуван от река със същото име. Това превръща района в лесен за отбраняване, но някои от жителите напомнят, че това може да се окаже и нож с две остриета. Не е ясно как биха оцелели хората в долината, ако бъдат обсадени отвън и оставени без достъп до храна и лекарства.

Това вече се е случвало през 90-те, когато провинцията устоява на натиска на талибаните, но плаща за това с петгодишна обсада.

Панджшир е една от общо 34 провинции в страната. Намира се на 115 км от столицата Кабул, на северозапад. Районът включва не само долината с приказното име, но и планински местности, които не могат да осигурят автономно изхранване на хората.

Там живеят около 150 хиляди души, които принадлежат към етническата група на таджиките. В съседните пет района мнозинството е също от таджики и жителите на Панджшир се надяват на верижна реакция в тяхна подкрепа, ако се стигне до война с талибаните.

Бойни групи и политическо наследство

От Панджшир е легедарният Ахмад Шах Масуд, убит малко преди атентата от 11 септември 2001 г. в САЩ. Точно това е лидерът на съпротивата срещу СССР през 80-те и срещу талибаните през 90-те.

Днешният герой е синът му Ахмад Масуд, който събира около себе си хиляди мъже и осигурява военната им подготовка. Той обаче твърди, че макар да е готов за битка, предпочита да преговаря с талибаните.

„Искаме талибаните да разберат, че единственият път пред нас е този на преговорите“, каза той пред агенция Ройтерс в понеделник. После призова за централно правителство, в което да са представени всички етнически групи.

Бойните групи на Масуд са съставени от местни бунтовници и бивши войници, лоялни на доскорошното правителство, които са избягали в Панджшир с оръжие, бронирани коли и 5 военни хеликоптера.

Освен Масуд там е и 48-годишният Амрула Салех, бившият вицепрезидент на страната. След като президентът Ашраф Гани напусна Афганистан на 15 август, Салех се обяви за легитимен служебен президент. Той се радва на голяма популярност в Панджшир.

Кое е вярното: Панджшир е обсаден или се водят преговори

Преди дни талибаните съобщиха, че са изпратили стотици бойци за овладяване на района, но данни за битка все още няма. В понеделник посланията се промениха - талибаните вече твърдяха, че са обсадили бунтовния район, а не че водят боеве за него. Но жители на долината опровергаха и тези твърдения пред Радио Азади.

„Изморени сме от войни, но вече знаем и какво е да се живее под ръководството на талибаните“, казва пред репортер на радиото 42-годишният Джамшид. Той казва, че опозиционните настроения в Панджшир са много силни и че хората са решени „да се съпротивляват на онези, които искат да наложат хаос, мизерия и несправедливост“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама