При 10% болни ученици ще се преминава към дистанционно обучение

16:32, 24 авг 21 25 4052 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Границата за преминаване към дистанционно обучение ще бъде при 10% болни ученици, вместо досегашните 15%. Това заяви на брифинг министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. По думите му трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците в клас.

Учениците от 1 до 4 клас и децата в детските градини, ако се намираме в „зелената зона”, може да бъдат без маски. Ако обаче сме в „оранжева” и „червена” зона – тогава и те трябва да носят маски. „Ваксинираните възрастни също ще носят маски в училищната и предучилищната мрежа“, обясни Денков, цитиран от БГНЕС.

При червен сценарий: Сборни паралелки за застрашени от отпадане деца

Училищата да могат да формират сборни паралелки за децата от един и същи випуск, които са в риск от отпадане от образователната система или чиито родители работят на първа линия.

Тази възможност за осигуряване на максимално дълго присъствено обучение през новата учебна година е записана в Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Тези указания за работа на училищата, детските градини и Центровете за подкрепа на личностното развитие са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването, а днес ще се обсъдят със социалните партньори.

Ето как ще работят училища и детски градини при нова ковид вълна

Сборни паралелки за ученици в конкретни училища ще се организират след решение на педагогическия съвет и съобразно възможностите на училището при червения сценарий от скалата на заболеваемост от коронавирус – от 250 до 500 на 100 000 души на областно или национално ниво.

Тогава училищата ще работят по определен от МОН график за преминаване към дистанционно обучение, като изискването е да се осигури максимално дълго присъственото обучение на учениците със специални образователни потребности.

Ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000 страната, влиза в тъмночервен сценарий и всички ученици ще учат електронно със заповед на министъра на образованието и науката. При двата по-леки сценария с по-ниска от тази заболеваемост – зелен и жълт, образователните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и МЗ за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията.

Насоките на МОН дават задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от инфекция при присъствено обучение. В сила остават протоколите за действие при дете или възрастен със симптоми на вируса.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама