На първо четене: Aктуализацията на бюджета мина в ресорната комисия

17:50, 24 авг 21 / Политика 25 3652 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След острото настояване от страна на президента Румен Радев и назначения от него служебен кабинет, бюджетната комисия в парламента прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет. Актуализацията на бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване също бяха одобрени в парламентарните комисии.

Актуализацията на бюджета не мина без скандали

По традиция, като всеки път, когато се гласува актуализация на бюджета, и този път не мина без скандали и нападки. Въпреки, че депутатите одобриха актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство, дебатът бе белязан от остри реплики от страна на бившия министър на финансите Кирил Ананиев към настоящия. Критики към предложената рамка имаше очаквано и от страна на ДПС и БСП.

Към този момент все още не е известно каква сума ще бъде предвидена за справяне с миграционния натиск. Министерството на отбраната е представило разчет, МВР се очаква да го направи, но по думите на министъра на финансите Асен Василев сумата не е голяма и за да не се бави цялата процедура като се внася нов проект от страна на правителството, който трябва да бъде обсъден и с Тристранния съвет, ще се остави на депутатите да направят разпределение. А на упреците за прекален оптимизъм в разчетите за приходите за тази година, Василев обяви, че те са реалистични и тъкмо заради очакването, че ще има 1-2 много тежки заради пандемията месеци, не се залага по-голямо преизпълнение.

Какво предвижда актуализацията?

Както вече бе обявено актуализацията предвижда до края на годината в бюджета да постъпят с 2.1 млрд. лв. повече от планираните приходи, от които 1.8 млрд. лв. са предвидени за повече разходи. Това означава и че дефицитът на касова основа ще се свие с около 280 млн. лв. до 4.6 млрд. лв. Най-големият дял в тези разходи се пада на социалните плащания - 575 млн. лв., което включва повишението на пенсиите. В ревизията на бюджета влизат и 430 млн. лв. допълнително помощи за бизнеса, 335 млн. лв. повече разходи за здравеопазване.

Още пари за НЗОК

След промените в бюджета разходите за Здравната каса до края на годината се вдигат със 120 млн. лв. С тях ще се покриват тестовете за коронавирус, болничното и извънболнично лечение в условията на пандемия. В зависимост от развитието на пандемията обаче сумите ще могат да се местят между отделните пера вместо отново да се налага актуализация.

Ресорният министър Стойчо Кацаров обяви, че проектът на актуализацията е правен при разчет от заболеваемост от 150-300 на 100 хил. души за септември, 300-600 за октомври и над 600 през декември. По думите му ситуацията изпреварва прогнозата, но експертите смятат, че макар във времето различно да се развива пандемията, то поне в общия брой прогнозата ще бъде вярна. До края на юли разходите за здраве, свързани с коронавируса, са били 442 млн. лв.

Кацаров обясни и че са „изчистени“ проблемите в методиката, по която се плащат допълнително 1000 лв. на работещите на първа линия с вируса, като остават известни проблеми в тази, по която се плаща на болниците. Представители на фармацевтите призоваха по 1000 лв. да се дават и на фарацевтите в болниците, които също са на първа линия, предаде „Дневник“.

Три седмици са нужни за актуализация на бюджета

Увеличение на пенсиите 

Депутатите от бюджетната комисия одобриха на първо четене и актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Проектът на служебния кабинет залага 399 млн. лв. повече разходи, които включват средно увеличение на пенсиите с 12.5%, което ще стане през по-висок коефициент за стаж, който се вдига от 1.2 на 1.35 и ще важи и за бъдещите пенсионери. Получаваната сега помощ от 50 лв. няма да се изплаща, защото парите за нея ще се използват за актуализация на пенсиите. „Българските пенсионери, които в момента са на  минимална пенсия и всеки месец получават 50-те лева доплащане, няма да ги загубят, а точно обратното. Те ще получат 29 лева, 30 лева повече към това, което са получавали до момента“, обясни социалният министър Гълъб Донев, цитиран от БНР. 

Румен Гечев от БСП възрази, че се увеличава ножицата между най-ниските и най-високите пенсии, а Кирил Ананиев от ГЕРБ обяви, че партията му ще предложи между двете четения добавката от 50 лв. да нарасне на 100 лв. и отново да се получава от всички. На въпрос на депутати няма ли да се подхрани инфлацията с увеличаването на разходите, министърът на финансите Асен Василев отвърна, че се очаква инфлацията да се повиши догодина с 0.4%, а ръстът в харчовете на пенсионерите, в което ще се превърне увеличението на пенсиите им, не се очаква да допринесе съществено за нея.

Без консенсус за актуализацията на бюджета на КСНС

Бюджетната процедура за 2022 г.

По време на дебата депутатите очаквано зададоха въпроси и за бюджетната процедура за 2022 г. В отговор министърът на финансите обяви, че от ведомствата се очаква не да вземат тазгодишните бюджети и да вдигнат разходите за издръжка с 20%, а да огледат какви икономии могат да направят от трайно незаети щатове и от излишна към момента, но нужна в миналото администрация и тогава да съставят проекти. Обяви, че това се налага и от въвеждането на електронно правителство и че с години стоят незаети и ненужни щатове, които обаче се залагат в разходите на бюджета. Подчерта, че разходите за издръжка на държавната администрация струва на данъкоплатците повече от парите за пенсии и обобщи, че от общо 12-13 млрд. лв. едва ли е проблем да се спестят 500 млн. лв. През 2022 г. се прогнозира разходите на бюджета да се вдигнат с 3 млрд. лв. до над 57 млрд. лв.

„Ако се преструктурират системите, оптимизира се съставът, дори само от незаети щатни бройки и от системи, които днес няма смисъл да съществуват, е абсолютно постижимо дефицитът в бюджета да е 3%“, обяви финансовият министър. Прогнозата засега е дефицитът през 2023 г. да падне до 2.3%. С актуализацията сега се предвижда той да е 3.6% от БВП.

В проектобюджета за 2022 година освен това се предвижда да има резерв от 3.3 млрд. лева за допълнителни политики и непредвидени разходи, каза Асен Василев. Допълни, че това е дори при повишението на пенсиите, повишение на бюджета на пътната агенция с 900 млн. лв. спрямо сега до 1.2 млрд. лв. и антикризисните мерки заради пандемията. Посочи, че с тези над 3 млрд. лв. редовното правителство ще може да формира свои политики.

Проектите трябва да бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала. След това ще се върнат отново в комисиите за второ гласуване текст по текст. Окончателното решение ще бъде взето при второ четене в пленарна зала.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама