Поглед назад: Безсмъртният крал на поп музиката

08:00, 29 авг 22 / Поглед назад 25 4096 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

На тази дата преди 64 години се ражда Кралят на поп музиката - Майкъл Джексън. „New York Times“ дори разделя историята на този вид музика на две категории - Майкъл Джексън и всички останали. Макар да е свързван с редица заплетени мистерии и скандали, той несъмнено преобръща, пресъздава и изгражда представата за визия, изпълнение и шоу на световната сцена. Определян като детето-звезда от Индиана, завладяло музикалния свят, името му продължава да сияе все така ярко вече 12 години след смъртта му. И до днес неговите песни са едни от най-слушаните, а документалните филми за противоречивия му живот са все така популярни и търсени. Албумите му пък записват със златни букви културното наследство на XX век. 

Майкъл Джоузеф Джексън, както е пълното му име, се ражда в град Гери, щата Индиана. Той е седмото от общо 9 деца. Има три сестри и петима братя. Баща им, който е стоманолеяр, още от малки подтиква всичките си деца да пеят. Така братята му Джаки, Тито и Джърмейн сформират групата „The Jackson Brothers“. През 1964 г. Майкъл и Марлън се присъединяват към нея и я прекръстват на „The Jackson 5“, a по-късно - на „The Jacksons“. В периода 1966-1968 г. често свирят в клубове и други нощни заведения. 

Снимка: Wikipedia

През 1968 г. подписват първия си договор с „Motown Records“ и записват песните „I want you back“, „ABC“, „The Love You Save“ и „I'll Be There“. Успехът е зашеметяващ и всички те достигат до номер едно в класациите на Billboard Hot 100. А списание „Rolling Stone“ още тогава предвижда светлото бъдеще на Майкъл Джексън и го нарича „гений с невероятна музикална дарба“. През 1971 г. албумите на братя Джексън са най-купуваните в САЩ. Те записват 4 албума, но към края на 1973 г. продажбите намаляват и през 1975 г. напускат „Motown Records“. През 1975 г. подписват нов договор, този път със CBS „Records“ (по-късно „Sony Music Entertainment“) и „Epic Records“. Продължават набраната инерция, като издават още 6 албума, а през 1979 г. „The Jacksons“ бият всички рекорди с албума си „Triumph“.

Големият възход

Едва на 7-годишна възраст Джако, както го наричат, става солист на състава. По-късно започва да пише и много от хитовете на групата. С напредването на възрастта му все повече го забелязват от музикалния бизнес. А през 1977 г. е поканен в „The Wizz“ - римейк на „Магьосникът от Оз“. В него участват единствено афроамериканци, а по време на снимките Майкъл се запознава с популярния продуцент Куинси Джоунс, който му предлага да работят заедно. Той приема и през 1979 г. излиза първият от серията му легендарни албуми - „Off The Wall“. Той става платинен с милиони продадени копия, а Джако от Индиана вече е истинска сензация. Той напуска братската банда и големият възход започва все по-стремглаво да набира скорост. През 1982 г. излиза „Thriller“ - вторият най-продаван албум в историята на музиката за всички времена. Албумът печели 8 награди „Грами“ и държи първите места в музикалните класации в продължение на почти година. Той все още е най-продаваният за всички времена, като това постижение е записано дори в книгата на „Гинес“. В следващите години той издава хитове след хитове в диамантения албум „Bad“ и платинения „Dangerous“. Те отново са на върховете на всички класации и не спират да се въртят ежедневно по всички музикални телевизии и радиостанции. 

Майкъл създава така наречените short-films (мини-филми). 18-минутното музикално видео „Bad“, режисирано от Мартин Скорсезе, показва нови ефекти и хореография. В това видео той за първи път докосва гърдите си и се хваща между краката. Тези жестове със сексуален оттенък предизвикват смесени чувства и доста противоречия. В това видео участва Уесли Снайпс. Друго музикално видео, това на „Liberian girl“, събира едни от най-добрите актьори – Упи Голдбърг, Джон Траволта, Оливия Нютън-Джон, Розана Аркет и Стивън Спилбърг. За видеото „Smooth Criminal“ Джeксън използва нова техника в танца и нововъведението The Lean (наклон), за което му е издаден дори патент.

През 1988 г. издава автобиографията си „Moon Walk“ (Лунна походка). В нея той разказва за психическия и физически тормоз като дете и за турнетата с братята си. Джeксън също така участва във филма „Moonwalker“ с Джо Пеши. А през 1989 г. Майкъл Джаксън получава титлата Крал на попа.

Промяната

Малко след издаването на „Off the wall“ Майкъл си чупи носа по време на репетиции. Тогава прави и първата си пластична операция, която не минава успешно. След нея се оплаквал от проблеми с дишането и съответно последвали още няколко операции. Това е първата видима промяна в него.

В началото на 1980-те пък той отслабва значително. Причината - специална диета, предназначена да го поддържа във форма, необходима за изтощителните танци. Също така кожата му постепенно започва да избледнява. Той се подлага и на още пластични операции. Около средата на 1980-те е диагностициран с витилиго и лупус. Лечението, което прилага, за да ги лекува, изсветлява кожата му още повече и той става изключително чувствителен към слънчевата светлина. Майкъл използва много грим, за да прикрива петната. Доктори и негови близки твърдят, че често е имал световъртеж и най-вероятно е страдал и от някои психологични разстройства.

През това десетилетие жълтата преса разпространява всякакви слухове за него – това, че спи в кислородна камера, че иска да купи останките на човека-слон или че избелва кожата си. Тези странни истории му печелят прякора Wacko Jacko (приблизително преведено „Откаченият Джако“), който той дълбоко презира.

А докато снима реклама на Pepsi през 1984 г. пиротехниката на снимачната площадка се запалва и косата на Майкъл пламва. Той получава изгаряния по главата втора степен и се налага да се подложи на специално лечение.

Падението

През 90-те години на миналия век Кралят на попа е обвинен в педофилия. Повдигнати са му обвинения в сексуално посегателство срещу 13-годишно момче. По-късно е оправдан. За никого обаче не остана тайна, че той сключва извънсъдебно споразумение със семейството на момчето за 23 милиона долара. Вследствие на стреса и медийната шумотевица около това, Майкъл започва да взима болкоуспокояващи, към които се пристрастява. Това значително влошава здравето му и нищо не е същото.

Следващият му албум със сестра му Джанет - „History“ не жъне желания успех и феновете не го приемат така ентусиазирано, както предните. Последният му албум „Invincible“, издаден през 2001 г., отново става платинен, но здравословното му състояние остава все така влошено. Няколко години по-късно, на 25 юни 2009 г., новината за смъртта му шокира света. 

Според данни от разследването, той губи съзнание и припада в къщата, която е наел в Лос Анджелис, Калифорния. Съществува предположение, че около час преди това е инжектиран с демерол, обезболяващо лекарство, към което е пристрастен от 20 години. Неговият личен лекар, доктор Конрад Мъри, се опитва да го върне в съзнание, прилага изкуствено дишане, но безуспешно. Пристигналата на място бърза помощ констатира, че Кралят на попа не диша и сърцето му е спряло да бие. Според разследване на полицията причината за смъртта е остро отравяне с пропофол. В тялото на Джeксън са намерени мидазолам, диазепам, лидокаин и ефедрин. А съдебният лекар обявява официално смъртта му за смърт поради убийство. По-късно започва и дело срещу личния му лекар, който е обвинен в непредумишлено убийство заради терапията.

Въпреки всички спекулации около неговия живот и смърт, Майкъл Джексън остава за голяма част от обществото истинска легенда, поставила основите на поп музиката. Без него този жанр със сигурност не е същият и никога няма да бъде...

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама