Манолова предлага „Има такъв народ“ да излъчат премиера и основните министри

18:35, 24 авг 21 / Политика 25 4106 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

На третия проучвателен мандат трябва да се гледа като на втори опит за първи мандат – „Има такъв народ“ да участват, да излъчат премиер и основните министри, но и да има разговор без доминация на силата, без еднолично налагане и с ясни приоритети. Това коментира председателят на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в ефира на bTV.

По думите ѝ в правителството трябва да влязат непартийни експерти и да не се залага на политически лица. „Очаквам всяка формация и всеки лидер да си дадат сметка колко наистина е сложна ситуацията, в каква несигурност живеят българските граждани. Хората мизерстват и бедстват и това наесен ще е още по-видно“, коментира Манолова, като изрази убеденост, че политиците ще надмогнат егото си.

Манолова vs. Нинова в надпревара за третия мандат

Припомняме, че БСП вече даде да се разбере, че и този път очаква именно тя да получи третия мандат. Макар и последна по численост обаче, групата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ също има немалки шансове за получаване на мандата. Причината - някои от формациите вече дадоха знак на подкрепа от тяхна страна. А Мая Манолова взе нещата в свои ръце и опита да организира разговори между партийните лидери.

Председателят на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“ посъветва президента да даде мандата именно на коалицията на Манолова. „Демократична България“ пък обявиха, че идеята третият мандат да отиде там е именно тяхна и, че са склонни на отстъпки към „Има такъв народ“. Освен това, по техни думи, човек като Ива Митева е подходящ за премиер. 

Цените на тока за бизнеса

Като председател на комисията по ревизия Манолова коментира и казуса с цените на тока за бизнеса, които достигнаха рекордни нива: „Поканихме всички отговорни институции и се оказа, че българската енергетика е буквално на самотек и виновни и отговорни няма“. По думите ѝ не е ясно кой е взел решението България да се присъедини към енергийната система на ЕС през Гърция, като само това е довело до скок на борсовата цена от 156 лв. на 330 лв. на мегаватчас. В същото време тя отбеляза, че е необяснимо защо „Марица-изток 2“ с 8 блока и огромни дългове е участвал само с 2 на свободния пазар.

Според разчетите на бизнеса от 27 юли до 5 август 56 млн. лева са иззети в повече от фирмите и големи промишлени предприятия са преустановили своята дейност. „Пазар“ не означава липса на регулация, КЕВР по отношение на независимата енергийна борса не си е на мястото, те са проспали този проблем“, коментира Манолова и изрази надежда, че прокуратурата ще се намеси.

Утре комисията ще изслушва новото ръководство на „Автомагистрали“ по негово желание, защото „там безобразията с прилагането на ин хаус продължават“. Постъпил е и „сигнал за рекет върху фирма в рамките на над 2 млн. евро, разписани под формата на цесия“.

„В края на миналата седмица разглеждахме сигнал за рекет върху по-малка фирма в Пловдив, където от името на кмета са искали прехвърляне на бизнес срещу това да не ѝ бъде отнето разрешителното. То е било отнето“, посочи Манолова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама