Обрат: Депутатите няма да избират нов шеф на БНБ

11:55, 25 авг 21 / Политика 25 4791 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като само преди седмица бюджетната комисия гласува за задействането на ускорена процедура за избиране на нов управител на БНБ, днес тя претърпя пълен обрат в пленарна зала. 

Депутатите решиха да отложат гласуването на процедурните правила за избор на нов шеф на БНБ до съставянето на редовно правителство. Със 121 „за“, 61 „против“ и 23 „въздържал се“ бе прието точката да отпадне. „Против“ бяха депутатите от „Има такъв народ“, а „въздържал се“ - тези от ДПС. Предложения за отпадането на точката от дневния ред на парламента направиха от две парламентарни групи - БСП и „Демократична България“. Като аргумент от левицата изтъкнаха прекалено краткия срок за излъчване на кандидатури, а според дясното обединение не е редно докато няма редовно правителство да има „кадруване в държавните органи“.

Шефът на БНБ: Банки, неспазващи санкциите „Магнитски“, също може да влязат в списъка

При така създалата се ситуация, според разпоредбите в Конституцията, банката ще продължи да се управлява от настоящия титуляр Димитър Радев, чийто мандат изтече на 15 юли. 

Как се стигна до този обратен завой?

Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов, който е и председател на комисията, внесе в дневния ред точката за приемането на процедурните правила по случая, още на втория ден след създаването ѝ. В същото време именно неговото име се спрягаше в публичното пространство за този пост. 

В предложения от него проект бе заложен срок от само 3 дни за представяне на предложения от парламентарно представените партии за кандидатури за управител на БНБ. Този срок трябваше да започне да тече от момента, в който Народното събрание одобри правилата и процедурата за избор. От „Има такъв народ“ аргументираха бързането с факта, че отдавна се знаело, че три от мандатите в ръководството на централната банка изтичат. 

Още на комисията възникна и спора дали парламент с кратък хоризонт е редно да избира управител на централната банка с мандат, в който България ще се опита да влезе в еврозоната. „Ние не търсим чистачка или продавачка в плод-зеленчук, а най-добрата кандидатура за управител на БНБ. Това не е никак лесно“, коментира Кирил Ананиев от ГЕРБ. От „Има такъв народ“ признаха, че действително не се търси „краставичар“, но все пак гласуваха за ускоряване на процедурата, заради което Ананиев заподозря, че „човекът вече е определен“. В същото се усъмниха и от Българския институт за правни инициативи. Те излязоха със становище, в което посочваха, че правилата за избор на управител на БНБ не гарантират прозрачност и обективност. 

Преди дни от „Демократична България“ също излязоха с позиция, в която твърдят, че няма логика точно в сегашния сложен политически момент да се бърза с избора на нов управител на БНБ. Особено след като неговия мандат никак не е кратък и ще управлява в следващите 7 години. Според тях има далеч по-неотложни задачи, като: актуализация на бюджета, компенсации за бизнеса и нормативни мерки за запазване на хората на работа. 

Депутатът от обединението Ивайло Мирчев изтъкна, че фигурата на управителя на БНБ е много важна, защото ще играе ключова роля за влизането на България в еврозоната и за въвеждането на единната европейска валута у нас. В същото време от „Има такъв народ“ заявиха преди известно време, че ще работят за забавяне на влизането на страната в Еврозоната, защото първо трябвало да се работи за увеличаване на доходите. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама