Офицер от НСО отива на съд за убийството на Станка Марангозова

13:40, 25 авг 21 25 5181 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Военно-окръжна прокуратура - София внесе в съда обвинителен акт срещу четирима души за умишленото убийство на брокерката Станка Марангозова, извършено на 10 октомври 2019 г. в София, съобщиха от прокуратурата.

Един от обвиняемите - подполковник Борис Иванов, към момента на извършване на престъплението е бил служител на Национална служба за охрана (НСО). Той и още двама са привлечени към наказателна отговорност и за участие в организирана престъпна група за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им.

Припомняме, че точно заради разкриването на Борис Иванов като основен участник в покушението срещу брокерката главният прокурор Иван Гешев обяви, че вече няма доверие в НСО. Така охраната му бе прехвърлена на Бюрото по защита. По стечение на обстоятелствата точно сега темата за охраната на обвинител номер едно отново бе поставена на масата в парламента. 

Още миналата година от прокуратурата изнесоха информация, че 46-годишната Станка Марангозова е била следена близо месец, включително с използване на технически средства - тракер за определяне на местонахождението ѝ. Като извършил на убийството е обвинен Петър Костов. Срещу него има събрани доказателства, че на 10 октомври 2019 г. е проследил жертвата до блок в столичния кв. „Младост“. Спрял с мотоциклет до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. Зад букета държал пистолет със заглушител. След като жената свалила стъклото, той я застрелял с три куршума в главата. При изстрелите от букета се откъснал цвета на една роза, която паднала на асфалта. Костов се опитал да прикрие следите като изгорил дрехите си.

Служител на НСО е ръководил групата, ликвидирала Станка Марангозова

Другите трима обвиняеми - Борис Иванов, Иво Масларов и Веселин Денков, известен като Весо Брадата, са предадени на съд като подбудители и помагачи в извършване на престъплението. В хода на досъдебното производство е установено, че Денков е осигурил парите, които чрез Иво Масларов са били предадени на служителя на НСО и на извършителя на убийството Петър Костов. 

Оставиха в ареста служителя от НСО, обвинен за ръководител на група за убийства

Името на Весо Брадата нашумя в публичното пространство покрай акцията на КПКОНПИ в столичното му заведение „Воденицата“. Тогава Антикорупционната комисия му предяви иск за 11 686 736.53 лв. и още 7 имота. Денков бе подозиран и като финансов помагач на антиправителствените протести от миналата година. Доведеният син на бившия социален министър Емилия Масларова - Иво Масларов, пък бе издирван от Интерпол като поръчител на убийството на Марангозова.

За престъплението са били набавени пистолет и мотоциклет, който при оглед на 20 май миналата година е намерен с помощта на водолази във водоем край софийското село Чепинци, припомня Offnews.

Според държавното обвинение след убийството престъпната дейност на обвиняемите е продължила.

В хода на разследването са разпитани над 50 свидетели, извършен е следствен експеримент и множество експертизи - съдебно-медицински, компютърно-технически, физико-химични експертизи и др. 

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.  

Предстои Военният съд в София да насрочи делото за разглеждане.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!




Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама