Третият мандат отива при БСП

15:06, 26 авг 21 / Политика 25 2890 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Третият мандат отива при БСП. Президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на левицата. Връчването на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание „БСП за България“ ще бъде утре сутрин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Народът ни подреди така, че никой да не може сам да състави кабинет. Разбираме го напълно, затова ще проявим максимум разум и диалогичност към партиите на протеста“, заяви на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Манолова vs. Нинова в надпревара за третия мандат

БСП ще покани на разговори „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ на разговори за бъдещо правителство. На въпрос ще има ли покана към ДПС, Нинова отговори: „Не предвиждаме на този етап да разговаряме с ДПС. На този етап означава в рамките на този парламент“.

„Ще подходим различно от първия мандатоносител, няма да поставяме предварителни условия и няма да предлагаме лица. Искаме решението да бъде взето заедно, търсим консенсус. Всичко ще се случи публично“, заяви Корнелия Нинова и подчерта, че тя няма да бъде кандидатурата за министър-председател. По думите й кандидатурата не трябва да е нито един политически лидер.

Правителство от третия опит: Този филм вече сме го гледали

Трябва да отстъпим назад и да изберем надпартийна фигура, консенсусна, уважавана, която да може да проведе политиките и да изведем заедно България от кризата“, посочи Нинова, като не пожела да назове такава фигура, за да не се счита това като поставяне на условие към другите.

БСП предлага партиите да стъпят на политическата декларация, около която се обединиха при първия кръг от преговори. Като документът може да се променя и допълва. Лидерът на БСП не изключи възможността лица от служебния кабинет да влязат в бъдещото проектоправителство.

„Идва момент, в който трябва да облечем думите в реални действия“, заяви Нинова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама