Да вземем да викнем талибаните?

10:00, 27 авг 21 25 3334 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Дори и Марианската падина би завидяла на дълбочината на политическата криза у нас. По-вероятно е Слави Трифонов да даде интервю на Антон Хекимян, отколкото скоро да видим светлина в края на кризисния тунел. Защото българите не сме фенове на дипломатическото чупене на стойки, а мечтаем за ред и законност, наложени от някоя авторитарна личност с твърда ръка. За това все такива си ги избираме. По родно му ги наричаме тулупи. А афганистанците например ги зоват талибани. И понеже наистина ще се окаже верен оня виц, дето те ще съставят правителство преди нас, спокойно можем да си поискаме помощ.

Може да поканим талибаните да поемат кормилото на държавната джипка за една година, докато нашите се разберат. Въпреки че ни изглеждат като караконджули, на тях няма да им е толкова трудно да се впишат в нашата обстановка. Първото, което е, че те сами наричат себе си „студенти“, какъвто е и буквалният превод на думата „талибан“ от пущунски. А ние обичаме студентите още от едно време. И въпреки че войнственото движение не извиква в съзнанието образа на мъже, залегнали над книги, то трябва да си признаем, че и с нашите студенти нещата не са много по-различни.

Талибаните отговарят и на друго важно наше изискване – за чуждите езици. Кога Слави ще намери министър, който да владее пущунски? А ако завишим малко изискванията, съм сигурна, че може да ни изпратят и някой манафин, който да говори и друг ирански език и поне малко английски. Та все ще ги докараме до три-четири.

Третото основно предимство на това да си извикаме талибани да ни оправят, е, че няма да ни крадат. Кюлчетата са в безопасност, тъй като афганистанската групировка вече е стъпила на меката на търговията с опиум и хероин. По данни на ООН само през 2018 г. и 2019 г. те са спечелили над 340 млн. евро от наркотици, като се смята, че това формира 60% от всички приходи на групировката. Та за какво са им нашите кирливи левове? А това, че изкарват прехраната си с рафиниран хероин, но имат морални възражения относно бирата, може да е само в полза на българските мъже.

Другото, което е, талибаните „държат ключовете“ към полезни изкопаеми за трилиони долари. Все ще намерим един умен и красив, който да успее да врътне няква далавера с литий например – може да стартираме примерно родно производство на батерии за електрически автомобили. Особено сега, като дойдат германците в Ловеч, много ще се харчат.

Още едно знамение – групировката е създадена официално през 1994 г. Случайност? Не мисля! И друг плюс – някога талибаните са били харесвани в Афганистан, защото са се опитвали да изкоренят корупцията. И при нас нещата винаги са били горе-долу така. А освен с правителствената криза, те могат да ни съдействат и за тази с пандемията. Да сте чули в Афганистан да се притесняват от коронавирус? И аз не. Е, вярно, че ще имаме малко религиозни различия особено спрямо жените. Но пък не мисля, че Ивет Горанова или Стойка Кръстева ще им се дадат толкова лесно.

Освен всичко това всеизвестен факт е, че талибаните мразят и американците, и руснаците. Така ще бъдат еднакво добре приети във всички политически среди у нас. А освен това се говори, че са си гъсти с достатъчно терористи, а както се казва – приятелите на моите приятели са и мои приятели. Пък и онова с рязането на крайници не ни е чуждо. Със сигурност ще ги спечелим с историята за черепа на Никифор. А и ако трябва да сме честни, талибаните показаха как се отвоюва страна по законите на Левски – не с протести, а с оръжие.

Признайте, че логиката е жестока. Пък и досега не съм чула техен министър да се е оказал с двойно гражданство. Или съдът да им е отменил превземането на Кабул. Или да са плагиатствали нещо. Обещавам, че ще останат само докато се разберат Молла Слави, Молла Мая и Молла Корнелия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама