Партиите с варианти за по-голямо вдигане на пенсиите

15:39, 26 авг 21 / Политика 25 2745 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Увеличението на пенсиите със средно 64 лева от 1 октомври 2021 г. мина в парламента с приемането на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване на първо четене.

Различните партии обаче направиха заявки за по-високо увеличение между двете четения на проекта. От „Има такъв народ” предлагат изравняване на минималната пенсия с линията на бедността, която в момента е 369 лв., а през 2022 г. ще е 413 лв. Партията на Мая Манолова настоява за същото, но и по възможност запазване на антиковидната добавка от 50 лева до края на година. ДПС предлага добавка от 120 лева за пенсиите на месец до края на годината, а ГЕРБ - да отпадне тавана върху пенсиите.

Актуализацията бе подкрепена от всички партии в парламента с изключение на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов всички гласуваха „въздържал се”, а един депутат – „против”.

На първо четене: Aктуализацията на бюджета мина в ресорната комисия

Зайкова: Пенсионерите в ЕС се чудят на кой курорт да идат, а тук как да си купят храна

Ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да идат, българските се чудят какви хранителни продукти да си купят. Олиото е поскъпнало с 40%. Инфлацията ще върви нагоре. Да оставим социалните плащания и да направим минималната пенсия поне равна на прага на бедност“, каза Мика Зайкова от „Има такъв народ“. Конкретното предложение на ИТН е минималната пенсия да стане 370 лева.

Проектът за актуализация на служебния министър Гълъб Донев предвижда увеличение на минималната пенсия от 300 на 340 лева. Зайкова посочи, че правителственото предложение е по-малко дори от 50-те лева анти Covid добавка, която пенсионерите в момента получават. „Учудена съм, г-н министър, че Виe сте лишили с 10 лв. хората с минимална пенсия. Досега те взимаха 50 лева добавка, а сега пенсията им се увеличава от 300 до 340 лв. Прагът на бедност в България е измислен. Трябва да е 413 лева сега, а не догодина”, каза още тя.

Зайкова разкритикува идеята пенсионерите с минимална пенсия да получават и социална добавка, която да приравни дохода им с линията на бедност. Тази добавка обаче може да се получава от пенсионери, които нямат сериозно имущество. „432 000 души, българските пенсионери, които са на минимални пенсии ще получат помощ, само че те са близо 900 хиляди“, каза тя, цитирана от „Медияпул“.

ГЕРБ предлага добавката да се увеличи от 50 на 100 лева

Бившият социален министър Деница Сачева посочи, че според ГЕРБ промяната на пенсионната система трябва да бъде извършена от редовно правителство, а не от служебно. „Ние считаме, че актуализация на бюджета на ДОО на този етап не се налага, предложението е по-скоро с предизборен характер. Все пак, след като такава актуализация е внесена, бихме искали да повдигнем въпроса за тавана на максималните пенсии. За нас увеличаването на този таван на 1500 лв. също е неприемливо, защото с новите правила броят на хората, чиито пенсии ще бъдат ограничени, ще се увеличи от почти 24 500 до близо 36 000. Ние предлагаме таванът за пенсиите да отпадне, защото това ще бъде мощен стимул за хората с по-високи доходи да се осигуряват на реалните си доходи”, заяви Сачева. По думите ѝ за отпадане на тавана са необходими 22 млн. до края на тази година.

От ГЕРБ предлагат добавката да се вдигне на 100 лева месечно до края на пандемията“, каза Деница Сачева и пак уточни, че промяната на пенсионната система трябва да се направи от редовен кабинет.

ДПС настоява за 120 лева добавка

ДПС предлага добавка по 120 лева на пенсионерите за месеците октомври, ноември и декември, без да се пипа моделът на пенсионното осигуряване“, посочи Хасан Адемов.

Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!” посочи, че партията ще предложи увеличението на минималните пенсии да се изравни поне до линията на бедността от 369 лева. Наред с това партията предлага при възможност да се изплащат и добавката от 50 лева поне до края на тази година.

Предложението за увеличение на пенсиите на служебния кабинет ще струва по 133 млн. лв. месечно или общо 399 млн. лв. на държавния бюджет до края на тази година. Нашето предложение ще увеличи с 21 млн. лв. месечния разход за пенсии или в края на тази година ще са нужни 462 млн. лв. Да средносрочната прогноза, както твърдят от ГЕРБ, със сигурност ще струва над 3 млрд. лв., но 3 млрд. лв. вие дадохте в условията на незаконни договори само на „Автомагистрали”. Пари, дадени напред за проекти, които дори не могат да бъдат стартирани. Да, след като има 3 млрд. лв. за магистрали без проект, значи има 3 млрд. лв. за българските пенсионери в средносрочна перспектива”, каза още Манолова.

От „Демократична България” посочиха, че партиите могат да наддават с проекти за по-високи пенсии, но припомниха, че те ще се плащат от работещите българи и там трябва да бъдат насочени усилията. „Ще подкрепим проекта, за да могат всички пенсионери да могат да бъдат подкрепени в условията на криза. Всеки може да се включи в наддаването на минимална пенсия, отпадане на таван, актуализация, но тези пенсии трябва да се плащат от работещите хора. Така че истинският ръст на пенсиите ще дойде с гарантиране на по-добри доходи на работещите чрез производителността на труда”, каза Цецка Бачкова от ДБ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама