Не пийте кафе и не спорете на гладен стомах

18:45, 27 авг 21 / Любопитно 25 3387 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Индийският диетолог Пуджа Махия съветва никога да не се спори на празен стомах. Това е само част от важните неща, които не трябва да се правят преди закуска.

Диетологът определи консумацията на чай и кафе веднага след събуждане като първи лош навик. Кофеинът в тези напитки може да има отрицателен ефект върху организма сутрин. „Помислете два пъти, преди да пиете чай или кафе, когато се събудите сутрин. Чаша кафе може значително да повиши нивото на киселинност в стомаха“, казва Махия.

Също така, диетологът съветва да не се пият алкохолни напитки на празен стомах. Според нея алкохолът без мезе много бързо навлиза в кръвта и предизвиква интоксикация. Храната, от своя страна, намалява скоростта на усвояване на алкохола от организма, и смекчава ефектите му.

Кафе, цитруси и безалкохолни - никога на гладно

Хубаво е и да се избягва дъвченето на дъвка на гладно. „Дъвката провокира отделянето на допълнителни количества стомашен сок, което влияе отрицателно върху лигавицата на празен стомах и може да провокира развитието на стомашни язви“, обяснява Махия.

Освен това диетологът не препоръчва пазаруване на хранителни стоки на гладен стомах. Две проучвания от университета Корнел в Ню Йорк, САЩ, показват, че хората, пазаруващи гладни, не само купуват значително повече храна, отколкото им е необходима, но и са склонни да избират храни с по-високо съдържание на калории.

В никакъв случай не трябва да се влиза в спорове на празен стомах, тъй като гладният човек има ниско ниво на кръвна захар и е по-склонен към емоции, отколкото към разум. Преди да решите да спорите, задължително закусвайте с нещо леко, съветва диетологът, цитирана от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама