„Политкаст“ еп. 7: Медии и власт

10:00, 30 авг 21 / Политкаст 25 3318 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Медиите са съставна част от нашия живот, дори да не ви се иска да го признаете, те влияят на подсъзнанието ви. Дори да мразите повечето от тях, все от някъде се информирате - дали ще е от сайт, от вестник, или от фейсбук страници. А както знаем, медиите са и основна част от властта и са били такава много преди Гьобелс.

Тук е моментът да изразя едно непопулярно мнение и то е, че според мен 112-ото ни място по медийна свобода не е заслужено. Но не защото трябва да сме по-назад, а точно обратното – по-напред. Не с много, но все пак по-напред. Някак трудно ми е да приема, че съседна братска Сърбия, под авторитарните тенденции на Александър Вучич, е по-напред от нас в подобна класация.

Разбирам и се опитвам да вникна в безброй многото проблеми с отразяването, пристрастността и най-вече със собствеността и предполагам, че именно тези фактори тежат най-много при изготвянето на класацията. Но от друга страна у нас има медиен плурализъм – има медии за всекиго и за всичко. Няма социална или идеологическа група, която да няма медийно представителство и поне по една медия, която да представлява техните интереси. Ако една тема е забранена в дадена медия, то в други с удоволствие я коментират. Доколко журналистите могат да пишат свободно е доста относително, но генерално погледнато у нас е все по-невъзможно дадена неизгодна на властта история да остане скрита.

Смятам, че належащите проблеми с медиите са свързани на първо място с етиката, след това с професионализма, както и с медийната грамотност на населението. Тези проблеми са много сериозни и трябва да им се обърне специално внимание, но те не са толкова пряко обвързани с медийната свобода.

Целия коментар върху свободата и етика в медиите, чуйте във връзката долу!

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама