Защо президентът връчи третия мандат отново на БСП?

16:40, 27 авг 21 / Политика 25 3544 Шрифт:
Марая Цветкова Автор: Марая Цветкова

Днес президентът Румен Радев отново връчи третия мандат на БСП и мнозина останаха учудени от този ход, защото привидно имаше предпоставки да не се случи.

Не можеше ли мандатът да отиде при ИБГНИ или ДБ?

Много от върлите фенове на двете формации се размечтаха по темата и решиха да обличат в собствена логика случващото се в държавата, като избраха само удобните аргументи. Естествено, от едната страна бяха част от хората от ДБ, които очакваха именно тази коалиция да получи мандат, защото има възходящ тренд, за разлика от БСП, и в същото време е по-сплотена и последователна от ИБГНИ. От другата страна, феновете на Мая Манолова и хората около нея решиха, че заради близостта си с Румен Радев, той ще склони да връчи мандата на най-малката парламентарно представена група. Друг аргумент беше и положението, в което се намира ИБГНИ, защото те не са изгорили мостовете с ИТН, ДБ и БСП. Условието, което постави ДБ, че няма да подкрепи БСП за мандатоносител, също бе в полза на мандат за ИБГНИ. Всичките тези аргументи изглеждаха валидни, защото голяма част от подкрепящите двете формации си помислиха, че президентът е техен човек покрай протестите и в този ред на мисли е длъжен да се съобразява с прищевките на лидерите им. Бе удобно принизен фактът, че именно лидерката на БСП издигна Румен Радев за президент, макар и чрез „независим” инициативен комитет. Явно пропагандно пробутаната мантра за „независим кандидат” все още е валидна сред мнозина. Време е хората, които харесват президента, да си признаят, че харесват президент излъчен от БСП.

Протоколните причини за връчването

На първо място по важност е кампанията за президентски избори и съответно гласуващите граждани. Президентът не може да разочарова всички онези избиратели, които изначално са се влюбили в него, а не са се присламчили към него чак по времето на протестите. Да, факт е, че бе силно одобряван още с избирането си, но неговите твърди избиратели бяха на БСП и ДПС. Останалите просто бяха прекалено разочаровани от избора на ГЕРБ за издигането на Цецка Цачева. Това бе грешката, която Бойко Борисов съзнателно допусна и никога няма да си прости. В този ред на мисли е редно да кажем, че президентът може да изглежда отдалечен от БСП, но не отдалечен от избирателите й.

Третият мандат отива при БСП

На второ място е поведението на Корнелия Нинова и нейната свита през последните мъчителни преговори с партиите. Тя показа хладнокръвие и се опита да бъде максимално последователна, като по този начин всъщност облече в държавнически одежди партийното решение на президента. Останалите лидери на формации сякаш не бяха толкова целеустремени и често попадаха под атаките на избирателите си, нещо което не трогва по никакъв начин лидерката на БСП и линията, която е решила да следва. „Оставете ме, аз знам какво правя” сякаш взе превес над „тепърва предстои да преценим поведението на парламентарната ни група“ в очите на генерал Румен Радев.

На трето място, в очите на масовия избирател връчването на този мандат в червени ръце е индиректна покана за гласуване за БСП на следващите избори. Широкото послание е, че щом президентът, който обяви война на ГЕРБ, отново връчва мандата на БСП значи е сигурно, че Столетницата няма да клекне след всичките тези турбулентни ситуации.

Възможните неформални причини за връчването

Връчвайки мандата на БСП, Румен Радев всъщност се опита да изпере лекето, което ИТН му направи, „издигайки” неговата кандидатура. От една страна, получи подкрепата на деструктивната партия, от друга страна БСП влезе в ролята на белина за неговата риза, именно защото от партията се опитаха да бъдат максимално конструктивни.

Почти сигурно е, че третият мандат на БСП няма да бъде изпълнен. От ИТН категорично отказват, а от ДБ и ИБГНИ към този момент се колебаят дали да приемат поканата за преговори. Освен личната умора на преговарящите, фактор играе и безсмисленото на този етап късане на нервите на собствените им избиратели. Предвид тази ситуация, за мен е възможно връчването на мандата на БСП да е мечешка прегръдка за Корнелия Нинова, която поради очевидни обстоятелства няма да има възможността за съставяне на работещо правителство.

Понеже в България сме известни с незавидната си къса памет, то нищо не пречи след време да се тиражира версията, че Корнелия Нинова и БСП са неспособни и въпреки гласуваното им доверие от президента, те не са могли да излъчат Министерски съвет два пъти подред.

Това положение, разбира се, работи в полза на Румен Радев, който неведнъж е бил приканван да направи свой собствен политически проект. Слуховете около заформяща се нова партия начело с Кирил Петков са плиткоумни от гледна точка на огромната разлика между властовите мераци на двамата в полза на първия. Нищо не пречи обаче Кирил Петков и останалите служебни министри да участват в такъв проект. Все по-често виждаме как всички се разграничават от възможността да станат редовни министри, излъчени от други партии, макар и голяма част от хората всъщност да са били приближени до досегашните формации.

Ами ако президентът всъщност иска предсрочни избори? Видя, че въпреки множеството критики, неговият редовен кабинет, предвождан от Стефан Янев, получава голямо обществено доверие. И ако досегашните критики на ГЕРБ бяха свързани с това, че президентът надвишава правомощията си и всъщност действа като изпълнителна власт, то сега конституцията му позволява да избира тази изпълнителна власт в лицето на служебния кабинет. Направената заявка за втори президентски мандат обаче не му позволява да се впусне веднага в битката за парламент и Министерски съвет.

Преднамерените обяснения на служебните министри, че не получават никакви обаждания всъщност целят да вменят автономия на действие и едновременно разфокусираност по отношение на властта на президента. Желанието на мнозина за прегласуването на служебния кабинет всъщност доказва, че така посочената ситуация не бие на очи за широката публика и този медиен властови баланс сякаш е сработил.

Каквото и да се случи при почти сигурните предсрочни избори, то е редно следващият избор да бъде доста по-информиран, за да не се правим на Матросов с масово хвърляне на амбразурата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама