На Алепу е предвиждан курортен комплекс, а не подпорна стена

16:26, 27 авг 21 25 3072 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Инвеститорът по казуса „Алепу“ е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение. Това заяви в отговор на депутатски въпрос служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

Не мога да се съглася, че инвеститорът, който е подал инвестиционното намерение за първоначалната преценка на ОВОС, е написал, че ще прави подпорно съоръжение. Нищо подобно. В ръцете ми е решението на директорката на РИОСВ Бургас от 29. 12. 2017 г. Инвеститорът иска да му съгласуват инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс, включващ „Алепу вилидж“ и „Алепу бриз вилидж“, обясни екоминистърът, цитиран от БТА.

Строежът на Алепу – огледало на държавата

По думите му с инвестиционното предложение се предвиждало изграждането на курортен комплекс със сборна площ 20 858 кв. м. „По-нататък са разписани стаи, тоалетни, бани. Някъде надолу се пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение, но това са пилоните в пясъка и скалите, които след това служат като по-здрава основа на сградата“, разясни министърът.

Личев припомни, че е сменил директорката на РИОСВ Бургас, която е подписала това решение. „Цялата документация сега е в прокуратурата, чакаме решение на съда“, посочи министърът.

Той уточни, че от 2017 г. до 2020 г. МОСВ не е свършило нищо по казуса. Личев посочи, че проверка е правена от предишния редовен министър, но едва след като прокуратурата му задава въпроса за по казуса.

Подпорната стена на Алепу е с нов собственик

„Той тогава се усеща, че работата не е била чиста вероятно от 2017 до 2019 - 2020 г. и назначава работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано, и затова най-добре да го оставят в прокуратурата, тя да го протестира и да го отмени съдът", коментира Личев.

Министърът каза, че ръководеното от него ведомство подкрепя становището на прокуратурата, че на проекта не е проведен задължителния по закон ОВОС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама