Радев: Без коалиция и диалог не става

10:31, 28 авг 21 / Политика 25 2740 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Политиката е преди всичко отговорност и е крайно време парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея, защото системното бягане от отговорност ще доведе до това, че тези партии ще бъдат санкционирани на едни следващи избори, ако стигнем пак до следващи избори. Това коментира президентът Румен Радев.

„Колко избори трябва да преминем, за да разберем от предишните избори, че без диалог не става, а на тези избори сега в рамките на този парламент да разберем, че без коалиция не става“, посочи държавният глава.

България има нужда от редовно правителство, другото са спекулаци, коментира президентът.

На въпрос дали министри от служебния кабинет ще бъдат част от един редовен кабинет, ако бъде сформиран такъв, държавният глава отговори: „Служебните министри трябва да видят какво е парламентарното мнозинство, което ще застане след тях, около какви принципи и приоритети ще се сформира това парламентарно мнозинство, за да знаят тя за кого всъщност те работят и при какви условия. Как в момента тези служебните министри или аз да отговорим ей така: Да, ще бъдем част от това служебно правителство, с каква подкрепа, около какви приоритети“, каза Радев.

Избори 2 в 1 са срещу духа на Конституцията

Избори 2 в 1 са срещу духа на нашия конституционен модел и разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава. Досега не е имало никога смесване на парламентарни и президентски избори, смята държавният глава. 

По думите му трябва да се търси и баланс между цената на едни отделни избори, както и баланс между това хората да ходят 3 последователни недели на избори. Президентът каза, че все пак парламентът трябва да вземе решение дали изборите да бъдат 2 в 1.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама