Петков: Политиката не е опиум за мен, животът ми извън нея е по-добър

16:26, 29 авг 21 / Политика 25 2911 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Служебният министър на икономиката Кирил Петков не потвърди, но и не отрече, че може да се заеме с нов политически проект.

Нека го говорим, когато стане факт. Не мога това да го казвам в момента. В момента съм служебен министър, който трябва да е безпартиен. Останаха две седмици. Имаме енергия да продължим да бъдем част от промяната. Какъв е най-добрият начин да го направим, ще бъде много сериозен разговор не само с нашите съмишленици, но и с нашите семейства, с нашите партньори. Трябва да помислим внимателно, но знаем, че България има нужда от още промяна“, коментира той в ефира на БНР.

Няма опиум при мен от тази страна. Едно от нещата, които научих е, че ако човек иска да влезе в политиката, условие номер едно трябва да бъде, че животът му извън политиката е по-добър, отколкото в политиката. Защото ако дори за момент се влюби в идеята, че е месия, че е невероятен, шансът да изкриви нещата, които трябва да направи, е огромен." Добави, че неговият живот извън политиката е много по-добър от този, който има в нея.

Писмо до тоя луд, дето се отказа от Канада

Попитан водени ли са разговори с него от страна на БСП за участие в правителство, той каза: „Никой не е говорил с нас“. Допълни, че с държавния глава Румен Радев също не са провеждани разговори за включването му в следващ служебен кабинет.

За съвместното решение с Асен Василев и Николай Денков да участват в служебното правителство и за евентуално бъдещо продължение той уточни: „Рамката, в която бяхме, заедно взехме това решение да влезем, беше дадена от президента. (…) За мен това е единствения формат, в който бих влязъл в политическа роля, експертна роля – където имаме обща визия, но как се постига тази визия, имаме пълна свобода и никой не ти вдига телефона, никой не ти казва нещо“.

Петков беше категоричен, че откакто е служебен министър е поддържал комуникация с президента, но нито веднъж не е получил насока как да направи определено нещо.

Промяната не е толкова трудна

Той определи като абсурдни евентуални негови лидерски намерения към „Да, България“, чийто председател е Христо Иванов.

Срещата в кабинета на Трифонов

Петков отказа да назове посредника от „Има такъв народ“, който е осъществил връзка с него преди срещата му със Слави Трифонов. Той коментира атаката на ИТН и отказа му за участие в кабинета на партията така: „В едно съм сигурен – тази готовност да изкажат всякакви неверни неща, включително и за бизнесите ни, за мен поражда супер много съмнения...В последния месец само ни вкарват в обяснителни режими. Ние по два дена в седмицата прекарваме на наказателната скамейка в парламента“.

Казусът с канадското му гражданство

Относно канадското му гражданство, министърът на икономиката коментира, че единственото интересно оттук насетне е решението на Конституционния съд. „Не съм ходил до Румъния. Даже няма много какво да се гледа в този сертификат. Това не зависи от канадските власти“.

По думите му случаят с неговото гражданство би отворил вратите за много други българи, които искат да променят страната.

За ДПС темата с гражданството на Кирил Петков не е приключила

Петков не отчита казуса като своя грешка, защото е бил абсолютно убеден, че отказът от чуждо гражданство е валиден. Той потвърди, че към днешна дата няма нито един канадски документ. „Трите партии, които ме атакуваха по този казус, бяха ИТН, ДПС и ГЕРБ“, допълни министър Петков.

Разкритията в Българската банка за развитие

Разкритията в ББР не са най-големият проблем, а реалното спиране на 850 заема, които са били в процедура на одобрение и са били на финалната права да бъдат дадени, подчерта Кирил Петков. По думите му средният размер на тези заеми е бил над 50 милиона. Неговата версия е, че със слагането на таван на кредитите от банката засегнати са реагирали.

От третия опит: Вписаха новия надзор на ББР

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама