Кои плодове понижават риска от инфаркт?

19:10, 30 авг 21 / Любопитно 25 2819 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Хората, които консумират повече дребни безкостилкови плодове, имат по-ниско кръвно налягане, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на британско проучване.

Боровинките и ягодите съдържат изобилие от растителни съединения, наречени антоцианини. Те придават на плодовете ярките им цветове и според експертите са полезни за здравето и в частност за сърцето на човека.

Червивите ябълки са по-полезни

Авторите на проучването от Кралския университет в Белфаст са установили, че за жените, които хапват повече от три порции боровинки или ягоди седмично, рискът от инфаркт е с 34% по-нисък, отколкото за тези, консумиращи по-малко плодове.

Учените също така смятат, че антоцианините правят кръвоносните съдове по-еластични и помагат за нормализиране на кръвното налягане. Експертите допускат, че червата са частично отговорни за благоприятното въздействие на флавоноидите върху кръвното налягане, пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама