Поглед назад: Принцесата на хорските сърца

09:40, 31 авг 22 / Поглед назад 25 5015 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Всеки има потенциала да направи добро за някой друг, казва принцесата, завладяла всички хорски сърца - Лейди Даяна. Не така добронамерена обаче е съдбата с нея и тя си отива от този свят едва на 36 години. 

Именно днес се навършват 25 години след жестоката катастрофа, която отнема живота ѝ. Това е една от най-големите трагедии в британското кралско семейство. И макар да са изминали повече от две десетилетия от този тъжен ден, все още причината за нейната смърт остава истинска мистерия за обществото. Днес поглеждаме назад, за да си спомним за бурния живот на най-нежната, обичана и коментирана принцеса на Уелс. 

Даяна е родена в Сандрингам в семейство Спенсър – едно от най-изтъкнатите във Великобритания. От майчината си страна тя има ирландска, шотландска, английска, американска и арменска кръв. Даяна е четвъртото поред от общо пет деца в семейството. Родителите ѝ обаче се развеждат, когато тя е едва на 8 години. Майката на Даяна взема нея и по-малкия ѝ брат в апартамента си в лондонския квартал Найтсбридж. След дело в съда обаче, те отиват отново при баща им. Няколко години по-късно, когато Даяна вече е тийнейджърка, започва да пътува из страната, живеейки ту при единия, ту при другия си родител. Именно затова тя често сменя и училищата. През 1977 година една случайна среща преобръща целия ѝ живот. На 16-годишна възраст тя среща бъдещия си съпруг, който по това време излиза със сестра ѝ Сара

Малко преди да навърши 17 години Даяна се премества в Лондон. До 1981 г. живее в апартамент, купен за нея в Ърлс Корт, който споделя с три съквартирантки. Две години по-късно тя прекарва уикенд в Балморал като гост на принц Чарлз и тогава пламакът между тях пламва още по-силно. Само няколко месеца по-късно,- на 24 февруари 1981 година, от Бъкингамския дворец съобщават за официалния годеж на Чарлз и Даяна. А на 29 юли, същата година, те се женят в лондонската катедрала Сейнт Пол, три седмици след 20-ия рожден ден на Даяна. Сватбата е за чудо и приказ - като от приказките. Всичко е изпипано до най-малкия детайл. Гостите са 2 500, а събитието е предавано на живо по целия свят, като отбелязва невероятен рекорд - 750 милиона души са гледали церемонията. И макар всичко да изглежда като сбъдната детска мечта, се оказва, че короната е много по-тежка, отколкото изглежда на пръв поглед. А цената за това - скъпа и не съвсем оправдана. 

Тежестта на короната

След сватбата Даяна става принцеса на Уелс и заедно със съпруга си поема част от задълженията на кралицата, която представлява на събития по света. Принцесата е известна с благотворителната си дейност - тя помага в редица болници в страната. Въпреки това е и истинска бунтарка с корона и се различава от повечето кралски особи, като умело заобикаля кралския етикет, когато е възможно. 

Кралското семейство живее в резиденцията в Кенсингтънския дворец, а само няколко месеца след сватбата Даяна забременява с първото си дете. Принц Уилиям Артър Филип Луис се ражда на 21 юни 1982 година в болницата „Сейнт Мери“. Децата на принц Уилиям - Джордж и Шарлот, родени през 2013-та и 2015-та година, проплакват за първи път в същата клиника. На 15 септември 1984 година Даяна ражда и втория си син - Хенри Чарлз Албърт Дейвид, известен като Хари.

И до днес Даяна е описвана от синовете си като грижовна и обичаща майка, която често ги е окуражавала в трудни моменти. Слагала е бонбони в чорапите им, карала ги да се смеят и с намигване ги е съветвала невинаги да са послушни. Не така силна обаче се оказва любовта между нея и Чарлз. С годините проблемите между двамата нарастват, а доверието се руши все повече. Даяна започва много да ревнува съпруга си и дори развива булимия.

Снимка: Wikipedia

Приказката се разпада…

Бракът им започва да се разпада. Нещо, което първоначално е отричано, а след това превърнато в сензация от световните медии. Принцът и принцесата говорят пред пресата чрез свои приятели, обвинявайки се един друг за разпада на брака си. Така на 9 декември 1992 г. се стига до окончателната им раздяла.

Тактично кралицата съветва принц Чарлз и Даяна да се разведат, като месец по-късно им изпраща писмо. А през февруари 1996 година Даяна нарушава кралския регламенти и изпраща изявление за развода им до медиите. Официалният развод идва на 28 август същата година. Даяна запазва титлата принцеса на Уелс, но вече не се обръщат към нея с Ваше Кралско Височество.

Макар че Даяна обвинява Камила Паркър-Боулс за семейните си проблеми, през октомври 1993 г. тя пише на своя приятелка, че вярва, че съпругът ѝ е влюбен в Тиги Лег-Бърк (бавачка на децата) и иска да се ожени за нея. На 3 декември 1993 г. Даяна оповестява оттеглянето си от обществения живот. А Чарлз подновява старата си предбрачна връзка с Камила Паркър-Боулс. 

Две години след раздялата Даяна дава интервю за BBC, в което прави шокиращи разкрития за брака си. Попитана за връзката на принц Чарлз и Камила Паркър Боулс, Даяна отговаря: „Е, в този брак ние бяхме трима, така че беше малко пренаселено“. Даяна потвърждава и че има връзка с инструктора си по езда, Джеймс Хюит. Чарлз е потвърдил собствената си извънбрачна връзка година по-рано в интервю за Джонатан Димбълби.

Мистериозната смърт

След развода Даяна се връща в жилището си в двореца Кенсингтън. Публично се среща с уважавания сърдечен хирург от Пакистан – Хаснат Кан, когото след смъртта ѝ приятелите наричат „любовта на живота ѝ“. Двамата излизат заедно почти две години при пълна секретност, преди да прекратят връзката поради културни различия. Скоро след това Даяна започва връзка с бизнесмена Доди Ал-Файед.

Надушили за това, папараците се втурват да ги преследват. Една вечер двамата вечерят в ресторанта и после тръгват към близкия апартамент на Доди до Шанз Елизе. В автомобила са Даяна, Доди, бодигардът Тревър Рийз-Джоунс и шофьорът Анри Пол. След тях тръгват папараци, които нагло се опитват да заснемат поредната сензационна снимка за утрешните таблоиди. Шофьорът се опитва да избяга и надува газта до 200 км/час. Така се стига и до фаталния инцидент. Автомобилът влиза в тунел под моста Алма и се блъска в един стълб. На място загиват Доди ал Файед и шофьорът, Даяна умира няколко часа по-късно в болницата. Единственият оживял е бодигардът на Даяна Тревър Рийз-Джоунс. Нито един от пътниците не е носел предпазен колан.

Разследването

Разследването се води от френските и британски власти. Въпреки че съществуват много конспирации относно смъртта на Даяна - от бременност, през убийство, до плануван брак, за официална се счита нещастен случай. А за виновник за катастрофата се счита шофьорът Пол. Той е бил пиян, а в кръвта му са намерени следи от антидепресанти.

Бащата на Доди – Мохамед Ал-Файед – обаче твърди, че катастрофата е резултат от конспирация и че е ръководена от MI6 по инструкции от принц Филип, херцог на Единбург.

На 2 октомври 2007 г. започва и разследване в Кралския съд като продължение на разследването, започнало през 2004. На 7 април 2008 г. съдебният състав решава, че Даяна е загинала поради невнимателното шофиране на Анри Пол и поради преследването от страна на фотографите. На следващия ден Мохамед Ал-Файед обявява, че прекратява своята 10-годишна кампания в името на децата на принцесата на Уелс.

Снимка: Wikipedia 

Обичана и вечно обсъждана, Даяна остава изключително противоречива, но и достойна личност за Великобритания. Макар не винаги да е отговаряла на очакванията на монархията и обществото, тя пленява сърцата на целия свят. И до днес Лейди Даяна остава в историята като най-обичаната и предана на народа принцеса. Такава, каквато едва ли скоро кралството ще има. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама