Играта на рейтинги започва

11:30, 31 авг 21 25 3664 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вече се чува ехото на първите залпове на битката за рейтинги между големите телевизии. На пръв поглед есенните схеми показват, че телевизиите залагат на най-доброто от познатите си формати. Съвсем очаквано зрителите отново ще плакнат очи по ратаи и атлети по бански, ще мерят интелект в игри за знания и ще чуят любими и не чак толкова любими песни.

Развлекателната програма – нищо ново под слънцето

За праймтайма в делничните дни няма да видим нищо ново под слънцето, що се отнася до риалити формати. През лятото упорито се носеха слухове за нови сезони на „Биг брадър“ и „Сървайвър“ през тази есен, но нито един от тях не се оказа верен. По последна информация, която циркулира в медийното пространство, bTV ще остави „Сървайвър“ за догодина, като от няколко месеца екипът на предаването е на филипински остров, където снима новият сезон. И въпреки че от Нова телевизия не са коментирали официално завръщането на Големия брат, някак звучи закономерно именно с него да отговорят на високата топка на конкурентите си догодина.

Тази есен и двете телевизии обаче предпочетоха да заложат на сигурно. Риалити форматите „Игри на волята“ и „Фермата“ са обичани и очаквани от зрителите вече години наред. И двете предавания обещават нови интересни участници и още по-вълнуващи битки, каквито са очакванията на аудиторията. От своя страна, всеки чевъртък БНТ залага на Миро като водещ на новия проект „Любимците на България“, който в продължение на три месеца ще издирва любимата звезда на България във всички сфери от обществения живот с изключение на политиката.

Телевизиите са подготвили по нещичко и за обичащите нови знания. Впечатление прави завръщането на култувото предаване „Стани богат“, като този път ще се излъчва в ефира на bTV, а водещ отново ще е актьорът Михаил Билалов. Емблематичният формат е символ и запазена територия за вече придобити и нови знания, като тази година ще бъде отбелязана 20-ата годишнина от първото му излъчване в България. Първоначално „Стани богат“ вървеше по Нова телевизия, след това отиде в БНТ, а сега ще го гледаме по bTV – общо взето, направи нещо като Голям шлем в родния телевизионен ефир. За любителите на нови знания БНТ пък ще продължи втория сезон на „Последният печели“ с водещ Орлин Горанов.

В делничните вечери Нова и БНТ са избрали да заложат предимно на сериали, докато bTV запазва „Шоуто на Николаос Цитиридис“, което ще е с продължителност от половин час.

Телевизиите няма да ни изненадат и през уикенда. Новите сезони на „Гласът на България“ и „Маскираният певец“ едва ли ще учудят някого. Любопитното тук е, че като водещ на маскираното риалити заедно с Герасим Георгиев – Геро ще бъде актьорът Краси Радков, който се изявява в телевизията на Слави Трифонов „7/8“. Нова залага отново и на „Забраненото шоу на Рачков“. БНТ пък подготвя ново музикално шоу – „Музика безкрай”, в което ще гостуват най-големите звезди от музикалната ни сцена.

Ключови рокади в публицистиката

По-интересна през този сезон обаче се оказва публицистиката, където се забелязват няколко ключови рокади.

Най-силно впечатление прави завръщането на Лора Крумова в Нова телевизия. До скоро тя беше зам. главен редактор на „Шоуто на Николаос Цитиридис“, но напусна, след като от bTV съобщиха, че предаването става по-скоро развлекателно и политическата част като цяло отпада. Така емблематичната водеща стартира предаването „На фокус с Лора Крумова“, което ще се излъчва в следобедния часови пояс в неделя. То реално ще бъде конкурент на „120 минути“ и Светослав Иванов по bTV.

БНТ пък „открадна“ от Нова телевизия водещата Мая Костадинова. До май месец тя бе лице на предаването „Неделята на Нова“, но от есенния сезон ще води ново двучасово предаване през уикенда в Телевизията Майка – съботно-неделният блок „Говори сега“.

Няма как да подминем и още едно завръщане на култов журналист. Едно от най-обичаните телевизионни лица Радина Червенова отново ще се изявява на телевизионния екран, но този път не в БНТ, където сме свикнали да я гледаме. Тя се присъединява към екипа на „Прeди oбeд“ по bTV, къдeтo щe cрeщa зритeлитe c пoзaбрaвeни гeрoи oт минaлoтo и щe кoмeнтирa cъc cпeциaлиcти вeчнитe тeми зa чoвeшкитe oтнoшeния.

Битката ще е жестока

Безспорно тази есен битката за рейтинг ще е жестока. Въпреки че основните играчи отново ще са bTV и Нова, БНТ също дава заявки, че ще се влючи сериозно в дуела, като предлага алтернативно съдържание. Последната дума обаче както винаги има Негово Величество Зрителят. Въпреки че не се съмняваме, че накрая всяка телевизия ще обяви себе си за победител. Както винаги се получава.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама